Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

2015 – året då digitalradion dog

Publicerad: 25 December 2015, 07:00
Uppdaterad: 18 December 2015, 15:27

NYÅRSKRÖNIKA DEL 9 AV 15. De ville så gärna ha den – med digitalradion dog. Här är (den sanna) sagan om hur de kommersiella radiobolagen hjälpte till att skjuta DAB-radion i sank.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Lobbyister, både DAB-hatare och teknikens vurmare (där både den kommersiella radion och public service ingick), har haft ett högt tonläge under året sedan regeringens utredare föreslog att FM-bandet skulle släckas 2022.

Längst gick kanske Christer Modig, vd för MTG Radio, som varnade för konsekvenserna av en utebliven digitalisering.

– Radion går då mot sotdöden. Plattformen radio kommer att dö ut, varnade han i april efter att Riksrevisionen levererat en brutalsågning av hela digitalradioprojektet.

Men trots att de så gärna ville ha digitalradion kunde Dagens Media avslöja att MTG Radio och SBS Discovery (nuvarande Bauer Media) hjälpte till att skjuta den i sank. SBS hotade att stämma staten om de nuvarande sändningstillstånden inte förlängdes gratis. MTG Radio vägrade att vara med i digitalradioprojektet om regeringen skulle välja SBS linje.

Den 23:e juni gav kulturminister Alice Bah Kuhnke beskedet: DAB-radion stoppas.

Den minnesgoda kommer ihåg att Leif Pagrotsky, då kulturminister, stoppade det första DAB-radioprojektet tio år tidigare.

Snipp snapp snut, så var digitalradiosagan slut.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.