Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Qvibergs korta ägande i Metro

Publicerad: 28 december 2017, 08:14
Uppdaterad: 28 december 2017, 08:24

ÅRET SOM GICK. Terrordåd, högerextremism, historiens längsta tv-konflikt och en massiv #metoo-rörelse. Branschen har skakats om rejält under 2017 – Dagens Media sammanfattar vilka händelser som definierade medieåret.


Ämnen i artikeln:

MetroMats Qviberg

Metro får i februari nya ägare då Mats Qviberg genom aktiebolaget Custos köper Metro för 50 miljoner kronor. Hans ägarskap ska dock inte bli långvarigt.

I en intervju med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag benämnde Mats Qviberg en av Metros krönikörer som ”en typisk stalinist som vi borde bli av med”. Hans kommentar väckte starka reaktioner i branschen och flera ifrågasatte hur mycket en ägare egentligen ska lägga sig i det publicistiska arbetet. Det blev inte direkt bättre när Mats Qviberg i en intervju i ”Gomorron Sverige” försökte försvara sig. I ett svårbegripligt resonemang förklarar Mats Qviberg att han använder ordet ”stalinist” i stället för ordet ”feodalt”. Och att det han egentligen syftar till är att beskriva människors ovilja till förändring.

Efter Mats Qvibergs uttalande valde flera medarbetare att lämna tidningen, där­ibland Metros vice vd Eric Ljunggren. Kritikstormen var snart ett faktum och flera viktiga partners valde eller övervägde att bryta med Metro. TV4 bröt exempelvis samarbetet med redaktionen Viralgranskaren.

Till slut blev pressen för stor på Metro, och tidningens oberoende alltför ifrågasatt, och Mats Qviberg fick sälja sitt innehav i Metro och Realtid. Köpare blev Custos, som fick köpa innehavet för den nätta summan 1 krona.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MetroMats Qviberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev