onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Produktionsbolaget om kritiken: "Var aldrig vår mening"

Publicerad: 3 januari 2017, 15:45
Uppdaterad: 5 januari 2017, 15:10

Produktionsbolaget svar efter den massiva kritiken mot "Kvinnorna på fröken Frimans tid".

Ämnen i artikeln:

SVTKattis Ahlström

SN

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se


SVT-programmet "Kvinnorna på fröken Frimans tid" utgår ifrån mängder av forskning om rösträttsrörelsen. Nu anklagas programmet och programledaren Kattis Ahlström för att ta åt sig äran för forskarnas arbete. För Dagens Media besvarar seriens produktionsbolag Mediabrukets projektledare Lisa Wahlbom kritiken. 

I Expressen Kultur författade professorn Kjell Östberg en debattartikel där han skrev: "I ett oblygt försök att komma undan sitt ansvar påstår Mediabruket att det är SVT som satt stopp för att informera om varifrån de hämtat sina uppgifter". Vad är sanningen?

– SVT har väldigt strikta regler på hur man hanterar kreditering och eftertexter och tyvärr kan vi inte redovisa allas namn. Men det har vi istället försökt föra fram i andra sammanhang. Men det är förstås olyckligt om det är så han har uppfattat det. 

I vilka andra sammanhang har ni redovisat alla namn?

– På Facebook och i radiointervjuer bland annat.

Varför presenteras det som om att det är ni som gjort research-arbetet själva?

– Vi på redaktion har suttit i månader och gjort ett gediget arbete och gedigen research när vi grävt i arkiven. Och vi har hittat saker som forskarna inte hittat. Så vi har gjort ett eget arbete också. Men vi är verkligen otroligt tacksamma över all hjälp.

Finns det något ni hade kunnat göra annorlunda?

– Vi har försökt att framhålla både Christina Florin [forskare] och Josefin Rönnbäck [forskare]. Christina är med i programmet men Josefin var vi tyvärr tvungna att klippa bort. Kanske hade vi kunnat ge Christina Florin en extra speaker-mening. Kanske hade vi kunnat förklara mer innan att vi inte kan ha ett tack till i eftertexterna. Men det är såklart olyckligt om de blev besvikna och det var aldrig vår mening.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev