Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökMedier

Producenten försvarar UG: "Utsatt för samordnade attacker"

Publicerad: 7 Juni 2018, 07:22
Uppdaterad: 7 Juni 2018, 08:32

Uppdrag Gransknings producent Axel Gordh Humlesjö tar kritiserade reportaget "#metoo och Fredrik Virtanen" i försvar.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningFredrik Virtanenmetoo

För en vecka sedan sändes Uppdrag Gransknings reportage ”#metoo och Fredrik Virtanen”, som väckt stor uppståndelse och debatt.

Syftet med programmet var att granska hur medierna hanterade de uppgifter om sexuella trakasserier och övergrepp som spreds i sociala medier under metoo-uppropet. Granskningen hade dock fokus på fallet med Fredrik Virtanen, som fick sparken från Aftonbladet efter anklagelser om övergrepp från flera kvinnor.

I centrum stod medieprofilen Cissi Wallin, som i början av #metoo-uppropet lade ut ett inlägg på Instagram där hon anklagade Virtanen för våldtäkt.

Uppdrag Granskning har fått ta emot hård kritik för programmet, som anklagas för att skuldbelägga de kvinnor som vågat berätta om sina erfarenheter i samband med #metoo.

I en debattartikel på DN Kultur liknar Uppdrag Gransknings producent Axel Gordh Humlesjö idag kritiken mot programmet vid USA:s president Donald Trumps "fake news"-retorik.

Han skriver att presidentens tal om "fake news" och journalister som "enemy of the people" har upprört många här hemma, men menar att när man analyserar hans gräsrotsrörelse och dess attacker mot medierna finns det oroande likheter med det som de senaste månaderna beskrivits som "kriget mellan #metoo-rörelsen och Uppdrag granskning".

"Snabbt fördes Uppdrag granskning in i ett politiskt narrativ där vi beskrevs som en slags opposition som ville slå tillbaka mot #metoo. Trots att vi har en lång historia av att granska hur kvinnor drabbas av sexualbrott – program som 'Våldtäkten i Bjästa', 'Män som näthatar kvinnor' och 'Ridläraren i Skåne' – menades det i rörelsens forum att det fanns en kvinnofientlig kultur på Uppdrag gransknings redaktion".

Han skriver vidare att det kort innan programmet sändes startades en ”klassisk desinformationkampanj" och att det under våren använts en "rad välkända grepp" för att skadeskjuta reportaget.

Torsdagen den 31 maj då "#metoo och Fredrik Virtanen" publicerades på SVT Play och sedan sändes i SVT på kvällen, började anmälningar mot programmet att strömma in till Granskningnämnden för radio och tv.

Över 850 anmälningar kom in bara under torsdagseftermiddagen, där de flesta anmälare ansåg att programmet höll Fredrik Virtanen om ryggen. Snart var anmälningarna uppe i över 1000 stycken.

Axel Gordh Humlesjö skriver i debattartikeln att det är bra att Uppdrag Granskning anmäls, då det bidrar till att man utvecklas.

"Men detta handlar om något annat. Om samordnade attacker mot ett reportage som inte ens har hunnit sändas, om vantolkningar av fakta och medvetet planterade lögner".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.