Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

"Pressfriheten är enormt hotad"

Publicerad: 2 Maj 2017, 13:40
Uppdaterad: 3 Maj 2017, 08:15

Bild 1/2  I samband med Pressfrihetens dag lanserar TU en ny kampanj.

Hallå där Tobias Lindberg, analytiker på TU.


Ämnen i artikeln:

TU

Onsdagen den 3 maj är Pressfrihetens dag. I morgon släpper därför branschorganisationen TU en ny del av sin kampanj om trovärdighet, pressetik och systemet med ansvarig utgivare, som lanserades i början av året.

Varför är denna kampanj viktig?

– För att påvisa mediernas roll i samhället. Idag förs det ett samtal kring mediernas trovärdighet och det sägs ofta att trovärdigheten är lägre än någonsin. Enligt olika mätningar som kommer in visar sig dock förtroendet vara ungefär på samma nivå som det varit innan, men att diskussionen idag är tydligare. Vad gäller ansvarig utgivare är det viktigt att visa skillnad på medier som tar ansvar och på de som inte gör det. Den här gången vill vi visa vad en ansvarig utgivare gör och vad som är hans eller hennes ansvar.

Varför behövs en pressfrihetsdag?

– För att folk har rätt att veta saker. Den som är intresserad av hur media fungerar ska veta hur det går till. Grunden till demokrati är fria medier.

Hur mår pressfriheten idag?

– Idag mår den bättre. En av orsakerna är att det finns en bättre dialog mellan myndigheter och media. Myndigheter tar dessa frågor på större allvar, men fortfarande är vi långt ifrån hur det ska vara. Att journalister idag hotas är inte acceptabelt och myndigheterna måste fortsätta att ta sitt ansvar. Pressfriheten är fortfarande enormt hotad.

Vad krävs för att folk ska sluta misstro medier?

– Det är att berätta mer hur medier arbetar. Varför publiceras inte allt man vet? Varför skriver man på ett visst sätt? Vi måste våga ta debatten och visa hur man gör något. Dessutom gäller det att öka medie- och informationskunskapen, där skolan kommer att spela en viktig roll. Man måste vara tydlig med vad som är fakta och åsikter. Fakta är fakta och det måste man våga berätta. Man måste vara självkritisk och säga att detta måste bli bättre.

Alexis Appelgren Gougoulakis

Ämnen i artikeln:

TU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.