Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Westander: "Angeläget att rikspolischefen tydligt markerar avståndstagande från Sverigedemokraterna"

Publicerad: 12 juli 2016, 09:11
Uppdaterad: 12 juli 2016, 09:16

Det finns dem som kräver Dan Eliassons avgång efter utspelet om Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under Almedalsveckan – men pr-byrån Westanders vd Patrik Westander tar rikspolischefens agerande i försvar.


Ämnen i artikeln:

WestanderSverigedemokraternaExpressen TV

På tisdagen den 5 juli deltog rikspolischefen Dan Eliasson i Expressen TV från Almedalen . Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kom på tal under intervjun och Dan Eliasson sade då att "om Jimmie Åkesson kräver min avgång så ser jag det som en merit".

På frågan om han skulle avgå om Jimmie Åkesson skulle bli statsminister svarade han: "Ja, med största sannolikhet".

Dan Eliassons utspel har kritiserats från flera håll och uppmärksammats stort i medierna under de senaste dagarna. Bland kritikerna finns Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, som säger till Expressen att hon anser att det är ett direkt olämpligt uttalande:

– En rikspolischef ska inte uttala sina personliga, politiska åsikter i sin roll som rikspolischef.

En annan av kritikerna är närpolischefen Anders Karlsson, som valde att gå ut i ett öppet brev på Facebook angående uttalandet, där han bland annat skrev: "Jag är stolt över att samtliga kolleger tar avstånd från ditt uttalande. Vi förstår vår roll som demokratins försvarare. Förstår du Dan?"

I intervjun med Expressen TV säger Dan Eliasson även att anledningen till att han skulle avgå är att han inte gillar Sverigedemokraternas och Jimmie Åkessons politik. Något som har lett till att Växjös kommunalråd Bo Frank (M), nu vill att han avgår.

– Han är en katastrof och ett sänke för svensk polis. En myndighetschef kan inte ha privata åsikter, säger Bo Frank till SVT Nyheter och tillägger:

– Dan Eliasson bör avgå omgående.

Pr-byrån Westanders vd Patrik Westander sällar sig dock inte till den kritiska skaran.

– Det är både rimligt och angeläget att rikspolischefen tydligt markerar avståndstagande från Sverigedemokraterna. Det är viktigt att utrikesfödda kan känna förtroende för att den svenska polisen inte är främlingsfientlig, säger Patrik Westander till Dagens Media.

Ska myndighetschefer göra partipolitiska uttalanden?

– Sverigedemokraterna är inte ett riksdagsparti bland andra och rikspolischefens SD-uttalande är inte en fråga om partipolitik. Det handlar om att ta avstånd från främlingsfientlighet och försvara den grundläggande principen om alla människors lika värde.

Vad bör Dan Eliasson göra nu?

– Det är viktigt att Dan Eliasson inte faller för frestelsen att försöka huka och vänta tills det blåser över. Han bör istället utveckla sitt ställningstagande mot främlingsfientlighet och gärna skriva ett debattinlägg på Expressen Debatt: "Därför avgår jag om Jimmie Åkesson blir statsminister".

Varför inte sitta still i båten?

– Att sitta still i båten är sällan en bra strategi när man får kritik. Om Dan Eliasson mot förmodan ångrar SD-uttalandet ska han erkänna misstaget och be om ursäkt utan förbehåll. Annars bör han se kritiken som en inbjudan att förtydliga budskapet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev