Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökPR

Wesc förlorar tvisten mot Kappahl

Publicerad: 25 Januari 2011, 10:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:24

Det infekterade bråket mellan Wesc och Kappahl har nu avgjorts.


Ämnen i artikeln:

KappahlMarknadsdomstolen

Dagensmedia.se har tidigare berättat om storbråket mellan klädföretagen Wesc och Kappahl, en tvist som nu förlorats av Wesc.

Greger Hagelin, vd på Wesc, är besviken över utgången och kritiserar samtidigt Marknadstomstolen.

– Det är tråkigt att man kan bete sig hur som helst bara för att man är stor. Sedan börjar jag fråga mig vilken typ av människor som sitter i Marknadsdomstolen, säger Greger Hagelin och fortsätter:

– Nu ska man inte gnälla på äldre människor men det var inte någon yngre än 55 som satt i juryn.

Det var i april 2010 som dagensmedia.se kunde avslöja att Wesc och Kappahl låg i en bitter namntvist med varandra.

Bakgrunden till bråket är att de två konkurrenterna blev oense angående Kappahls märkningar av kläder. Bland annat använde de orden "WeKids by KappAhl" och "WeTeens by KappAhl", ett tilltag som Wesc kallar renommésnyltning.

Som underlag till stämningen hänvisade Wesc till en studie som visade att 71 procent av företagets omsättningskrets känner till varumärket We, en undersökning som Marknadsdomstolen underkänner som bevismaterial.

I domslutet kan man bland annat läsa att:

" För att renommésnyltning ska anses föreligga förutsätts att en näringsidkare i sin marknadsföring obehörigen anknyter till en annan näringsidkares verksamhet, produkt, kännetecken eller liknande.

Ytterligare ett villkor är att det som utnyttjas är väl känt på marknaden så att det förknippas med den andre näringsidkarens renommé.

Vid den bedömning som Marknadsdomstolen gjort ovan kan inte varumärket We eller det s.k. We-konceptet anses vara känt på sådant sätt att det är bärare av ett renommé. WeSC:s talan ska därför även såvitt avser renommésnyltning lämnas utan bifall."

Wesc ska nu ersätta Kappahl med rättegångskostnaderna som uppår till 742 634 kronor.

Enligt Greger Hagelin kommer Wesc gå vidare med ärendet till tingsrätten.

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

KappahlMarknadsdomstolen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.