Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Vänsterpartiet kritiseras för debattartikel om flygsäkerhet: "Osmakligt"

Publicerad: 27 mars 2015, 11:30
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Vänsterpartiet har hamnat i skottlinjen efter en debattartikel om flygsäkerhet. Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson, svarar nu på kritiken.


I en debattartikel på Expressen skriver Ali Esbati (v) och Zakarias Zouhir, före detta flygvärd och kabinchef, att usla arbetsvillkor går ut över flygsäkerheten.

" Vi måste sluta att passivt bevittna flygbolagens race-to-the-bottom. Billiga flygbiljetter kan inte vara viktigare än flygsäkerhet och schysta villkor för de anställda", skriver de bland annat.

Debattartikeln är skriven med anledning av veckans flygkrasch i de franska Alperna där 150 personer omkom.

Även på Facebook skriver Vänsterpartiet om olyckan:

" Ett passagerarplan har störtat i Alperna och alla ombord har sannolikt omkommit. Vad säger man när det värsta redan har hänt? Anställningstryggheten och arbetsvillkoren för de anställda i flygbranschen är i fritt fall, vilket i slutänden går ut över flygsäkerheten".

Nu kritiseras Vänsterpartiet av bland andra moderaten Hanif Bali för att använda olyckan för att plocka politiska poäng.

" En tragisk flygolycka. Dagen efter går Vänsterpartiet ut och drar politiska poänger på 150 personers död. Osmakligt", twittrar Jessica Schedvin, nyhetschef på sajten Makthavare.

Andra tycker att budskapet är stötande och att Vänsterpartiet utnyttjar andras olycka.

Ali Esbati slår dock tillbaka mot kritiken.

– Det framgår av artikeln att den inte handlar specifikt om Germanwings-olyckan eller att vi försöker förklara den. Vi påstår inte att det är farligt att flyga men lyfter problem som piloter och kabinpersonal påtalat, de pressade marginalerna.

Däremot håller han med om att statusuppdateringen på Facebook inte blev helt lyckad.

– Ingressen blev enligt min mening olyckligt formulerad.

Vad tycker du om kritiken från bland andra Hanif Bali?

– Den bygger på en medveten feltolkning som snarare drivs av irritation och antipati mot oss på grund av vår politik mer allmänt. Och jag noterar att samma personer som ofta angriper mig personligen passar på att försöka skapa ett drev. Det är förstås lite obehagligt, men samtidigt varken första eller sista gången detta sker.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.