Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Utlovad lobbyutredning dröjer

Publicerad: 30 juni 2015, 04:04
Uppdaterad: 26 februari 2016, 07:17

Civilministern lovade att utreda frågan om politikernas sidbyten till lobbybranschen. Sex månader senare har ingenting hänt.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

– Ibland går det inte så fort som man vill, säger Peter Skeppström, pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi.

Det forna sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts snabba sidbyte till en lobbyistroll på vårdbolaget Aleris kritiserades hårt.

Nyheten, som kom strax innan jul, fick även civilminister Ardala­n Shekarabi att snabbt kalla till presskonferens redan samma dag.

– Bara misstanken om att politiker utnyttjar sina positioner eller exklusiva kunskaper för annans vinning än det allmänna skadar förtroendet i samhället, sade Ardalan Shekarabi då.

Beskedet var att en utredning skulle tillsättas för att ligga till grund för ett nytt regelverk kring politikers sidbyten till näringslivet. Målet: ett lagförslag inom denna mandatperiod.

– Det finns mot bakgrund av dagens händelser behov av att utreda vad som bör gälla inom hela den offentliga förvaltningen. Detta är en fråga som är så mycket större än enskilda individer, sade Ardalan Shekarabi.

Utredningen ska se över regler – exempelvis karantän – för statsråd och statssekreterare samt andra ledande befattningshavare inom kommun, landsting och stat.

Men trots att sex månader har gått har inga direktiv presenterats. Pressekreteraren Peter Skeppström kan inte ge några besked om när utredningen kan sjösättas.

– Jag kan inte säga något mer än att frågan är på beredning i regeringskansliet.

Har det inte tagit lång tid?

– Det får vara upp till betraktaren att bedöma. Men vi vill få till detta, och det är också vad civilministern har sagt. Ibland går det inte så fort som man vill, men det pågår ett arbete i regeringskansliet kring detta.

Denna text har tidigare publicerats i Dagens Medias tidning #12 2015.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev