Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

UNT först i världen – efter kioskens Millennium-fadäs

Publicerad: 26 Augusti 2015, 11:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:53

UPPDATERAD. Två exemplar hann säljas – kulturchefen fick det ena. Nu spräcker UNT Norstedts lanseringsplan.


Ämnen i artikeln:

David Lagercrantz

Den skulle släppas samtidigt på 26 marknader världen i natt.

Men i väntan på Uppsalapendeln gjorde UNT:s kulturchef Kristina Lindquist ett fynd i morse. På Pressbyrån stod den fjärde delen i Millennium-serien, skriven av David Lagercrantz, fullt synlig ute till försäljning.

– Jag var på väg till jobbet och där stod den i full display vid kassan. Det var kanske 20–30 exemplar. Jag tog det första, säger hon till DN.

Ett misstag ligger bakom att Pressbyrån bröt embargot.

– Två exemplar hann säljas innan misstaget uppdagades, säger Lennart Schultz, presskontakt på Pressbyrån till UNT.

Ett av dessa exemplar lade alltså Kristina Lindquist vantarna på.

Flera medier har under de senaste dagarna rapporterat om de sekretessavtal som förlaget Norstedts har krävt att tidningar ska godkänna för intervjer i samband med lanseringen. Kritik har bland annat framförts mot att journalisterna inte fått tillgång till förhandsexemplar inför intervjuer.

Men Pressbyråns fadäs gör att UNT kan bli först att publicera en recension, då tidningen inte har något recensionsdatum eller sekretessavtal att förhålla sig till.

På Twitter utlovade tidningens publisher Charlotta Friborg en recension på Unt.se under eftermiddagen.

<blockquote class="twitter-tweet" data-partner="tweetdeck"><p lang="sv" dir="ltr">Vår recensent Tim Andersson läser <a href="https://twitter.com/hashtag/Millennium?src=hash">#Millennium</a> del 4 så ögonen glöder. Fotad in action. Recension <a href="https://twitter.com/untse">@untse</a> vid 15-tiden <a href="http://t.co/PJrqX0IDPu">pic.twitter.com/PJrqX0IDPu</a></p>&mdash; Charlotta Friborg (@Charl8) <a href="https://twitter.com/Charl8/status/636504327742427136">August 26, 2015</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Redan 14:10 lade UNT upp ett liveflöde, där läsarna i realtid kan följa UNT:s recensent Tim Anderssons sträckläsning av "Det som inte dödar oss".

– Det här är förstås inte en optimal situation för en recensent, konstaterar Tim Andersson om sitt svettiga uppdrag.

Charlotta Friborg säger att beslutet att utnyttja Pressbyråns miss för att vara först med en recension var ganska självklart för henne som ansvarig utgivare.

– Ja, vi har köpt boken över disk och betalat för den. Det är också roligt för oss som lokalmedium att vara först och snuva de stora drakarna på detta, säger hon till Dagens Media.

I sociala medier är det många som roas av fadäsen. Andra menar att uppmärksamheten bara blir till än mer pr för Norstedts lansering.

 – Det har varit förbluffande att följa turerna kring lanseringen. Hela lanseringsstrategin, som omgärdadats av så mycket sekretess, har blivit till en metahistoria i sig. Med så mycket vrede som de (Norstedts) har alstrat så finns det något festligt och penibelt i att man missar på en så fundamental sak, säger Charlotta Friborg.

Tim Andersson, UNT:s litteraturkritiker, har nu det delikata uppdraget att under hård tidspress formulera en första bedömning om hur David Lagercrantz hanterar uppgiften att ta sig an en avliden författares succétriologi.

Hur ser du som personalansvarig på hans arbetssituation?

– Vi ser till så att han har ett lugnt rum att sitta i. Han förses också med vätska så att han håller sig på benen medan han snabbskriver en första recension.

– Han kommer också få möjligheten att skriva en längre version.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, är sotis på konkurrenten...

<blockquote class="twitter-tweet" data-partner="tweetdeck"><p lang="sv" dir="ltr">Är SÅ avundsjuk på <a href="https://twitter.com/untse">@untse</a>! <a href="http://t.co/6VXsJT0zqU">http://t.co/6VXsJT0zqU</a></p>&mdash; Karin Olsson (@OlssonKarin) <a href="https://twitter.com/OlssonKarin/status/636523930589773824">August 26, 2015</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

... medan KIT:s Fredrik Strömberg tycker att pr-spektaklet gynnar Norstedts.

<blockquote class="twitter-tweet" data-partner="tweetdeck"><p lang="sv" dir="ltr">Men ändå grattis för att ni hjälper Norstedts med uppmärksamheten för nya Millenium-boken. Snyggt pr-jobb.</p>&mdash; Fredrik Strömberg (@stroemberg) <a href="https://twitter.com/stroemberg/status/636523770040205312">August 26, 2015</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Di Digitals Jack Werner vill se allt.

<blockquote class="twitter-tweet" data-cards="hidden" data-partner="tweetdeck"><p lang="sv" dir="ltr">varför livestreamar de inte??! vill se Tim Andersson vända blad och kommentera det han läser! <a href="http://t.co/GA9ebEGUL3">http://t.co/GA9ebEGUL3</a></p>&mdash; Jack Werner (@kwasbeb) <a href="https://twitter.com/kwasbeb/status/636523312848486400">August 26, 2015</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

LÄS ÄVEN:

 

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

David Lagercrantz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.