Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

TU-kritik mot Riksdagen

Publicerad: 21 Februari 2011, 09:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:20

Riksdagen vill inskränka tryck- och yttrandefriheten. Det visar en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Tidningsutgivarna


Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaRiksdagen

Undersökningen är en totalundersökning där riksdagens ledamöter fått svara på flera frågor som rör tryck- och yttrandefriheten.

Undersökningen har tidigare genomförts 2007 och 2008 och jämfört med förra året har fler riksdagsledamöter nu åsikter som går stick i stäv med tryck- och yttrandefriheten.

– Sveriges politiker brukar prata om hur viktigt det är med tryck- och yttrandefrihet. Samtidigt visar det sig att de i verkligheten är beredda att inskränka den. Kampen för tryck- och yttrandefriheten har inget slut, säger Anna Serner, vd för TU i ett pressmeddelande.

I undersökningen visar en majoritet av de tillfrågade att de vill förbjuda sexistiskt reklam. 74 procent vill införa en lag som skyddar kända personer från att bli fotograferade i privata sammanhang, något som applåderas av samtliga Kristdemokrater och Sverigedemokrater. Sju av tio ledamöter tycker också att bildpublicering av misstänkta brottslingar ska vara förbjudet.

Ett nedslående resultat enligt Anna Serner, som menar att politikerna behöver mer kunskap om yttrandefriheten.

– Jag är övertygad om att våra riksdagsledamöter vill väl. Men det som kan verka klokt kan få allvarliga konsekvenser som inskränker tryck- och yttrandefriheten. Vi riskerar att få sämre informerade medborgare och en fegare journalistik till skada för svenska folket och demokratin. Politikerna behöver mer kunskap och det ska vi på TU hjälpa dem att få säger Anna Serner.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaRiksdagen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.