Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Tryckeri vägrar trycka Frigyes bok: "Jan Guillou har oproportionerligt stort inflytande"

Publicerad: 25 April 2014, 13:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

Lanseringen av Paul Frigyes bok om Jan Guillou har återigen stött på problem då ett tryckeri med Jan Guillou som storkund vägrar att trycka boken.


Turerna kring "Höjd över varje misstanke" har varit många. Efter att författaren Paul Frigyes förnedrades av Jan Guillou i en debatt i SVT:s morgonsoffa valde Norstedts att stoppa utgivningen.

Detta då boken innehöll stora faktafel.

Men när allt såg som mörkast ut för Paul Frigyes och hans "kamikazeprojekt" såg journalisten ljuset i tunneln i form av det mindre förlaget Lindelöws som erbjöd sig att ge ut boken.

Men nu har projektet alltså stött på ytterligare problem. Detta då ett tryckeri, som enligt Lindelöws Bokförlag själva har Piratförlaget som en av sina stora kunder, vägrat att trycka boken.

När Dagens Media når Paul Frigyes är han fåordig.

– Jag visste ju om det här men tror inte att jag ska ge några kommentarer. Det hela talar nog för sig självt. Men Jan Guillou har ett väldigt stort inflytande som möjligen är oproportionerligt om man säger så, säger Paul Frigyes.

Är du förvånad?

– Nej det är jag inte. Men det är bara ett tryckeri som sa nej, det finns många andra som kan säga ja.

Thomas Lindelöw, vd för Lindelöws Bokförlag, tycker att kopplingen mellan tryckeriet och Jan Guillou är alltför tydlig för att bortse från.

– Det har ju en stor kund i Piratförlaget. Jag tycker att tesen i Paul Frigyes bok, att Jan Guillou är ett fenomen och en makthavare som folk reagerar på, blir ganska talande i det här fallet, säger han till Dagens Media.

Förlags-vd:n vill dock inte gå så långt som att säga att Jan Guillou själv vänt sig mot beslutet att trycka boken.

– Nej, som person behöver nog inte Jan Guillou säga någonting. Eftersom han är en makthavare har han detta inflytande ändå. Det skulle nog inte funka att ett tryckeri eller ett förlag låter sig påverkas på det direkta sättet, i alla fall inte officiellt sett, säger Tomas Lindelöw.

Hur känns det att tryckeriet säger nej?

– Man kan ju inte tvinga någon att trycka en bok. Det är en fri marknad och man får själv bestämma vilka kunder man vill ha. Det intressanta är att det nu blir tydligt hur makten fungerar, och det är viktigt att man som medborgare vet om det.

Jobbar ni vidare med att hitta ett nytt tryckeri nu?

– Ja, det finns säkert flera som skulle vilja trycka den. Jag har kontakt med flera olika tryckerier, så det ska nog ordna sig.

Vilket tryckeri det är som sagt nej vill han inte berätta.

– Nej, det tycker jag att man kan lämna utanför. Det handlar egentligen inte så mycket om tryckeriet, utan mer om Guillou och hans position som makthavare.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Pär Ullrich

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.