Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Toys 'R' Us gör genusneutral julkatalog igen: "Det här är framtiden"

Publicerad: 11 november 2013, 08:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:56

För andra året i rad är Toys 'R' Us julkalender könsneutral. Och nu har de värsta kritikerna tystnat, enligt Top Toy själva.


När Top Toy, som äger Toys 'R' Us och BR Leksaker, släppte sin genusneutrala julkatalog förra året lät reaktionerna inte vänta på sig.

Storyn plockades upp av nyhetsbyrån AFP – och blev snabbt en världsnyhet. Pojkar som dammsuger och stryker kläder och flickor som leker med vapen blev helt enkelt för mycket för många.

I de utländska mediernas kommentatorsfält anklagades Top Toy för "hjärntvätt", "indoktrinering" och "manshat".

Kritiken har dock inte fått Top Toy att ändra sig. Även i år är Toys 'R' Us och BR Leksakers julkataloger genusneutrala. Nytt för i år är att även Danmark, Norge och Finland får genusneutrala kataloger i jul.

– Vi gör en likadan katalog som vi gjorde förra året. Förra året fick vi väldigt mycket uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan också internationellt. Men precis som vi sa då är det här framtiden. Så här ser en modern leksakskatalog ut, säger Top Toys försäljningsdirektör Jan Nyberg till Dagens Media.

Hur har reaktionerna varit i år?

– Vi har fått väldigt mycket positiva reaktioner. Faktiskt är det folk som skriver till oss och säger att de är så glada och att de kommer börja låta sina barn titta i leksakskatalogen igen. Många tycker att vi är en föregångare.

Många har ju varit ganska arga också?

– En del har varit arga ja, men det är en väldigt liten del. De kan inte alls förstå varför man ska göra en genusneutral leksakskatalog.

Ni har ju anklagats för indoktrinering och hjärntvätt av barn, hur reagerade du när du fick höra den kritiken?

– Det får stå för dem som säger det. Vi är nöjda med hur våra kataloger ser ut och har fått många fler uppmuntrade mejl och liknande från våra konsumenter. Det råder inget tvivel på att vi är på rätt väg.

Som Dagens Media tidigare berättat har Toys 'R' Us i Storbritannien inspirerats av Sverige. Hur långt planerna på en genusneutral leksakskatalog har gått där vet dock inte Jan Nyberg.

– Men jag är inte förvånad över att de inspireras av oss. Det är helt rätt väg att gå.

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev