Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Tokig i Säter" anmäls igen

Publicerad: 29 November 2016, 09:11
Uppdaterad: 29 November 2016, 09:29

Säters kommunslogan "Jag är tokig i Säter" DO-anmäls då en man upplever att den är kränkande.


Ämnen i artikeln:

PRVDO

"Jag är tokig i Säter" – så lyder Säters kommunslogan som har utsetts till landets bästa. Säter är bland annat känt för den rättspsykiatriska klinik som finns på orten, bland andra Sture Bergwall har vårdats på kliniken.

Men det är inte alla som håller med om att sloganen är bra. Kommunbon JO-anmälde sloganen tidigare i år, när kommunen i våras ville mönsterskydda "Jag är tokig i Säter". Mannen menar att sloganen är ett hån mot de säterbor som lider av psykisk ohälsa.

Kommunbon fick medhåll från Patent- och registreringsverket (PRV) som i augusti i år bedömde att sloganen är "anstötlig" och därför upphävde varumärkesregistreringen.

Nu har samma man anmält sloganen igen – den här gången till Diskrimineringsombudsmannen (DO). I sin anmälan skriver han:

"För en psykiskt skör person med panikångest, kan bara åsynen av texten "Jag är tokig i Säter" få katastrofala följder."

Han avslutar:

"Få vår kommunledning att efter sex års kränkningar äntligen ta sitt förnuft till fånga, och förpassa den vanärande texten och dess användning dit den hör hemma, d.v.s. i skräpkorgen."

Helena Åkerberg Hammarström, näringslivschef på Säter kommun, säger att människor såklart har olika syn på saker och ting men att många av reaktionerna genom åren har varit positiva.

– De åsikter som kommer oss till del handlar om att man upplever att sloganen bidrar till att avdramatisera psykisk ohälsa, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Det är en blinkning till vår historia.

Kan du förstå kritiken om att den är kränkande?

– Det är beklagligt om upplevelsen är så såklart. Men det handlar om en stolthet för kommunen. När vi pratar med folk som kommer utifrån, så är det psykiatrivården som folk känner till, däri kommer blinkningen. Det handlar om att lyfta fram Säters styrka.

Och på vilket sätt lyfts Säters styrka fram genom sloganen?

– Om man utgår från uttrycket, så innebär det att man gillar och uppskattar någonting. Vi ser en positiv trend av människor som väljer att flytta hit. Sloganen understryker den trenden, att många trivs här.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PRVDO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.