Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

”The Daily Show slåss mot väderkvarnar”

Publicerad: 6 Juli 2012, 05:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:16

Dagensmedia.se träffade Brian Dunphy, adjungerad professor vid institutionen för tv och radio på Brooklyn College i New York, för att prata om medier, politik och den femte statsmakten.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenPolitikerveckan

Brian Dunphy skriver just nu på en bok om satir, media och politik i USA och är i Almedalen för att diskutera ämnet utifrån The Daily Show with Jon Stewart. När dagensmedia.se träffade honom i Almedalen  pratade han mycket om just Jon Stuarts funktion som en narr i media.

- Han för in egna perspektiv på politik, men med humor. Han gör detta för att media inte gör sitt jobb. De ska vara på folkets sida, inte maktens. Han pekar på problemen i media när de genererar konflikt, som med Fox News, säger han.

Det är också detta som Brian Dunphy ser som det största problemet med amerikanska medier i dag. Inte att de är politiska, utan att de inte står för det och att de dessutom använder sig för konflikter för att locka till sig tittare.

- Journalistiken fungerar inte längre som folk tror, med journalister som hjältar som någon sorts Clark Kent. Det är pengarna som styr och media skapar konflikter för att skapa ett intresse.

Samtidigt tror han att många medier samtidigt inte vågar ställa de tuffa frågorna till amerikanska politiker.

- Problemet ligger i att medierna vill hålla sig väl med politikerna för att kunna prata med dem och intervjua dem igen.

Det är också här som han tror att program såsom South Park och The Colbert Report kan ses ha en sanerande funktion genom att de granskar medierna.

- I den nya femte statsmakten tittar folk på media. Det gäller bloggare, program som The Daily Show with Jon Stewart och Southpark. De tittar på media och får dem att ändra sig. Vissa media har behövt be om ursäkt efter att de blivit granskade, säger han och fortsätter:

- Det The Daily Show och The Colbert Report försöker göra är att tippa vågen lite. De är lite som Don Quixote som slåss mot väderkvarnar.

Om det är pengarna som styr de amerikanska medierna, hur ser du då på rollen som public service kan spela?

- I USA ser ju public service väldigt annorlunda ut, där kommer pengarna från staten och donationer och inte från avgifter, och PBS kan inte alltid hävda sig, men om man har fungerande public service så har man även mer välinformerade tittare och man får fler i landet som röstar.

Tror du att det behövs fler så kallade narrar i amerikansk media?

- Det finns alltid plats för nya narrar, men det skulle vara jättebra om narrarna inte fanns, om det inte fanns ett behov av dem, för om vi inte behövde narrarna så skulle alla problem vara lösta.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AlmedalenPolitikerveckan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.