"Tejpa för öronen och stick in fjädrar i håret"

2011-01-27 06:10  

Har man inte muskler får man ta till hjärnan. Som på Medborgarskolan, där man anordnar kurser i duvmatning och babyspråk. Allt för att locka till sig uppmärksamhet.

Har du någon gång känt suget att lära dig gurgla som en bebis eller prata Klingon som utomjordingarna i Star Trek? Då behöver du inte gå längre än till Medborgarskolan.

Kanske galnast av allt är ändå kursen i duvmatning som kursledare Olle Dufva beskriver så här:

Vi tränar in duvornas läten, huvudrörelser och stirrande blick för att smälta in och våga oss närmare. Öva gärna framför spegeln. Eget bröd medtages. Vill du locka duvan att äta direkt ur handen, tejpa för öronen och stick in fjädrar i håret".

Men kursen i duvmatning finns så klart inte på riktigt. Istället var det en tävling som går ut på att hitta bluffkursen i Medborgarskolans utbildningskatalog.

– Det är en gammal tradition vi har som handlar om att få folk att läsa katalogen. Jag vet inte vem det var som kläckte just den idén. Men det handlar så klart om att få folk att läsa katalogen, säger Helen Riise, rektor på Medborgarskolan i Stockholm.

Vilka kurser som är bluff eller på riktigt kan ibland vara svårt att skilja på. Till exempel är Medborgarskolan i Malmös kurs i Babyspråk där man lär sig "allt från enkla gurglanden till hela fraser och obegripliga ramsor", en bluff, samtidigt som kursen i Klingon är på riktigt.

Oavsett bluff eller inte fyller de galna kurserna en viktig funktion. Medborgarskolan har en mycket begränsad rekalm- och pr-budget, därför gäller det att nå ut till så många som möjligt med så lite medel det bara går.

För att ta fram olika förslag på bluffkurser och liknande har Medborgarskolan en trendgrupp, som spanar på de aktuella trenderna i samhället.

Medborgarskolan samarbetar också med pr-byrån Goodybag för att nå ut i pressen.

Är du inte orolig för att ni ska uppfattas som flummiga och göra folk förbannade?

– Sticker man ut näsan får man alltid ta risken att möta kritik. Men av alla reaktioner vi fick in på duvmatningen var det kanske tre eller fyra som tyckte det var olämpligt, säger Helen Riise och fortsätter:

– Någon tyckte att duvor var skadedjur och att man inte skulle uppmuntra till matning. Men de flesta har förstått att det är en tävling och tycker det är roligt.


Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt