Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Tejpa för öronen och stick in fjädrar i håret"

Publicerad: 27 Januari 2011, 05:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:24

Har man inte muskler får man ta till hjärnan. Som på Medborgarskolan, där man anordnar kurser i duvmatning och babyspråk. Allt för att locka till sig uppmärksamhet.


Har du någon gång känt suget att lära dig gurgla som en bebis eller prata Klingon som utomjordingarna i Star Trek? Då behöver du inte gå längre än till Medborgarskolan.

Kanske galnast av allt är ändå kursen i duvmatning som kursledare Olle Dufva beskriver så här:

Vi tränar in duvornas läten, huvudrörelser och stirrande blick för att smälta in och våga oss närmare. Öva gärna framför spegeln. Eget bröd medtages. Vill du locka duvan att äta direkt ur handen, tejpa för öronen och stick in fjädrar i håret".

Men kursen i duvmatning finns så klart inte på riktigt. Istället var det en tävling som går ut på att hitta bluffkursen i Medborgarskolans utbildningskatalog.

– Det är en gammal tradition vi har som handlar om att få folk att läsa katalogen. Jag vet inte vem det var som kläckte just den idén. Men det handlar så klart om att få folk att läsa katalogen, säger Helen Riise, rektor på Medborgarskolan i Stockholm.

Vilka kurser som är bluff eller på riktigt kan ibland vara svårt att skilja på. Till exempel är Medborgarskolan i Malmös kurs i Babyspråk där man lär sig " allt från enkla gurglanden till hela fraser och obegripliga ramsor", en bluff, samtidigt som kursen i Klingon är på riktigt.

Oavsett bluff eller inte fyller de galna kurserna en viktig funktion. Medborgarskolan har en mycket begränsad rekalm- och pr-budget, därför gäller det att nå ut till så många som möjligt med så lite medel det bara går.

För att ta fram olika förslag på bluffkurser och liknande har Medborgarskolan en trendgrupp, som spanar på de aktuella trenderna i samhället.

Medborgarskolan samarbetar också med pr-byrån Goodybag för att nå ut i pressen.

Är du inte orolig för att ni ska uppfattas som flummiga och göra folk förbannade?

– Sticker man ut näsan får man alltid ta risken att möta kritik. Men av alla reaktioner vi fick in på duvmatningen var det kanske tre eller fyra som tyckte det var olämpligt, säger Helen Riise och fortsätter:

– Någon tyckte att duvor var skadedjur och att man inte skulle uppmuntra till matning. Men de flesta har förstått att det är en tävling och tycker det är roligt.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.