Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Taste PR stämmer egna vd:n – pengabråk splittrar pr-duon

Publicerad: 14 januari 2015, 06:58
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:06

Richard Lindh har lämnat vd-stolen på Taste PR – och krävs nu på pengar av grundaren Marianne Djudic, kan Dagens Media avslöja.


Taste PR:s grundare Marianne Djudic plockade in Richard Lindh som vd och delägare. Fem år senare har relationen kraschat. Nu kräver Taste PR sin forne vd Richard Lindh på över hundra tusen kronor i ett bråk som har landat i domstol, kan Dagens Media avslöja.

– Det är jättetråkigt, speciellt eftersom vi var så goda vänner, säger Marianne Djudic.

Richard Lindh vill inte säga något alls om tvisten.

– Jag har inga kommentarer utan hänvisar till min advokat, säger han.

Richard Lindh blev vd för Marianne Djudic pr-byrå Taste PR 2010. Då blev han även delägare i byrån. För 33 000 kronor fick Richard Lindh en 33 procentig ägarandel i Taste PR.

Men en ekonomisk kris för Taste PR har resulterat i ett storbråk om pengar mellan Richard Lindh och Marianne Djudic. Båda parterna kräver den andra på pengar i tvisten,  som nu ska avgöras i Stockholms tingsrätt.

Det var under våren 2014 som Taste PR:s ekonomiska bekymmer blev akuta. Några månader senare lämnade Richard Lindh posten som vd.

Krav kom från kronofogden. Och bolagets F-skattsedel hotades att dras in.

Taste PR:s egna kapital understeg senast under det fjärde kvartalet 2013 hälften av det registrerade aktiekapitalet.

Skyldighet att upprätta kontrollbalansräkning uppstod därmed vilket medfört ett solidariskt personligt betalningsansvar för både Marianne Djudic och Richard Lindh avseende Taste PR:s skulder”, skriver Taste PR:s advokat i ett inlägg till tingsrätten.

Taste PR:s skuld uppgick enligt handlingarna till 487 563 kronor, varav Richard Lindhs del ansågs uppgå till 162 358 kronor. Med avdrag för Richard Lindhs aktier, som skulle lämnas tillbaka, krävde Taste PR 129 358 kronor av Richard Lindh.

Men Richard Lindh har bestridit kravet, vilket har gjort att tvisten landat i domstol.

Rickard Lindh har inte någon skuld till Taste PR och har heller inte träffat något avtal med Marianne Djudic om att skjuta till kapital till bolaget”, skriver hans advokat i ett brev till Taste PR.

Richard Lindh har dessutom riktat egna krav mot Taste PR, för obetald lön samt utlägg. Sammanlagt handlar det om drygt 70 000 kronor.

– Det finns ingen grund för de kraven, hävdar Marianne Djudic.

Richard Lindh har via sin advokat argumenterat för att han inte hållits informerad om bolagets ekonomiska ställning.

”När han i maj 2014 fick information om att bolaget hade stora skatteskulder och att Nordea hotade att dra in bolagets kredit kom detta som en stor chock”, skriver Richard Lindhs advokat till tingsrätten. 

Marianne Djudic ger inte mycket för det resonemanget.

– Det stämmer inte. Det var också hans skyldighet som vd att hålla sig informerad. Han har fått alla rapporter från våra revisorer, precis som jag.

Dagens Media har varit i kontakt med Richard Lindhs advokat Jon Dal, som avböjde att kommentera saken för sin klients räkning.

I dagsläget har Taste PR lyckats betala av den största delen av sina skulder. Av de tidigare skulderna, som alltså uppgick till nära en halv miljon, finns nu bara en skuld på 37 000 kronor kvar hos kronofogden.

– Det är jätteskönt. Jag hade kunnat sätta bolaget i konkurs, men jag är jätteglad att jag har lyckats beta av så mycket, säger Marianne Djudic.

Taste PR omsatte 1,5 miljoner kronor under sitt senaste brutna räkenskapsår, och gjorde en rörelseförlust på 415 000 kronor. Richard Lindh jobbar i dag som verksamhetschef på kontorshotellet The Park.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev