Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

”Svensk politiks nya driftkucku”

Publicerad: 13 Maj 2011, 08:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:10

Hans uttalande om att SL-kortshöjningen bara motsvarar ”tre chipspåsar” har blivit veckans snackis på nätet. ”Torbjörn Rosdahl tagit över efter SD:s Margareta Sandstedt som svensk politiks driftkucku”, säger Simon Scharfstein på Mediapilot som mätt genomslaget.


Ämnen i artikeln:

WestanderFredrik PallinSpringtime

Det var i en artikel på tidningen Citys webb som de numera ökända orden föll.

– Hundra kronor, det är tre chipspåsar, säger finanslandstings­rådet Torbjörn Rosdahl (M) tidningen pressar honom om höjningen.

Dagen innan hade Landstinget meddelat att priset på SL-kortet höjs med hundra kronor, från 690 till 790 kronor.

Uttalandet har hånats friskt i sociala medier och flera har tagit tillfället i akt att rida på chipsvågen. Ett exempel är planka.nu som delade ut gratis chips i Stockholms tunnelbana, vilket även OLW gör i dag vid Hötorgets T-banestation.

På uppdrag av Dagens Media har omvärldsbevakningsföretaget Mediapilot mätt genomslaget i traditionella och sociala medier för Rosdalhs chipsmetafor.

Uttalandet har hittills återgetts i 16 artiklar i traditionella medier, samtliga Stockholmsbaserade.

Men i sociala medier har genomslaget varit större.

– ”Rosdal-affären” kan tjäna som skolboksexempel för hur sociala medier plockar upp en relativt liten nyhet i traditionella medier. 300 tweets och 40 blogginlägg samt en sajt som presenterar ett nytt betalsystem baserat på chips visar hur Rosdal med hjälp av sociala medier blev en känd över natt, säger Simon Scharfstein på Mediapilot.

Den mest sprida tweeten handlade om att Rosdahls lön under 2010 på 1 107 186 är lika med 33551 chipspåsar.

– Det tillsammans med en sajt som visar vad saker kostar i chips gör att Rosdahl tagit över efter Sverigdemokraternas Margareta Sandstedt som svensk politiks driftkucku vad gäller sifferexercis. Vill sig detta illa för moderaterna kommer Rosdahls anka hålla sig kvar i folks minnen länge och chipsexemplet dyka upp mer i framtiden, säger Simon Scharfstein.

Pr-konsluterna Fredrik Pallin, Springtime, och Jenny Fransson, Westander berömmer Torbjörn Rosdahls ambition att översätta prishöjningen till något konkret och greppbart. Men det finns bättre valutor än chips.

– Men det hade varit bättre att göra en jämförelse med något annat, till exempel bensin eller något annat som är kopplat till resande, säger Jenny Fransson.

– Det som gör det komplicerat är kommunikationen med de som verkligen lever på marginalen där varje krona räknas. De skulle kanske inte ens kunna köpa tre påsar chips. Det här är också en så pass allvarlig fråga att man kanske inte ska använda sig av den här typen av liknelser. Risken att det landar fel är stor, säger Fredrik Pallin.

Påverkar det här hans förtroende bland väljarna?

– Nej det tror jag faktiskt inte. Inte på lång sikt. Däremot kanske det påverkar hans sätt att förenkla saker. Istället för att vara lättillgänglig i sin kommunikation kanske han blir lite mer byråkratisk och vågar inte ta ut svängarna nästa gång.

Jenny Fransson tror att ”chips-affären” kan hänga i ett tag. Hur länge beror på hur pass mycket spinn-off-effekter det blir.

– Det bygger på att någon tar upp tråden för att det ska få spinn. Det är lite som med butler-affären, där gjorde MUF snabbt en film som spreds, och nu är det chipsräknaren.

Hon håller dock inte med Simon Scharfstein om att Torbjörn Rosdahl skulle ha ”tagit över efter Sverigdemokraternas Margareta Sandstedt som svensk politiks driftkucku”.

– Nej. Då tycker jag att det är betydligt mer allvarligt att räkna fel i riksdagen än att jämföra med chips.

Torbjörn Rosdahl har nu bett om ursäkt för sitt uttalande.

 – Jag har förstått att många tagit illa vid sig och jag vill uttryckligen be dem om ursäkt. Det var absolut inte meningen att förringa någon på något vis utan ett försök att bildsätta det hela, säger han till Dn.se.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.