Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Stefan Persson slår tillbaka mot Scherman: ”En svacka i sinnet”

Publicerad: 20 december 2012, 07:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:00

H&M:s styrelseordförande och storägare Stefan Persson bryter tystnaden efter Kalla Faktas granskning och bemöter Jan Schermans censur-anklagelser.


Ämnen i artikeln:

H MJan SchermanKalla FaktaTV4-gruppenTV4

Klädjätten H&M har i flera program granskats av TV4:s program Kalla Fakta. Dåliga arbetsvillkor i de fabriker som H&M använder sig av – samt mycket låga löner – har stått i fokus. 

Granskningen har även lett till ett offentligt bråk, där Kalla Faktas redaktion kritiserat H&M för att inte ge en enskild intervju med vd:n Karl-Johan Persson, som i sin tur anklagat Kalla Fakta för att vara ”väldigt vinklat".

I det senaste programmet vände istället Kalla Fakta kanonerna mot Stefan Persson, vars ofantliga rikedomar ställdes mot arbetarnas knapra tillvaro.

Stefan Perssons agerande innan programmet sändes fick TV4:s före detta vd Jan Scherman att likna honom vid den kinesiska litteraturpristagaren Mo Yan –  då ”båda är ogenerat förtjusta i censur”.

I en debattartikel i Dagens Industri skrev Scherman att Stefan Persson försökt få bort bilder på hans privata egendom i programmet, bland annat genom att prata direkt med toppchefer inom Bonnier.

”Att med tordönsstämma och gamla brukspatronfasoner kräva att bilder på hans egendomar i England skulle redigeras bort vittnar om något främmande och otidsenligt”, skrev Jan Scherman och fortsatte:

”Stefan Perssons agerande kan därför inte tolkas på annat sätt än att han krävt att få till stånd en omredigering av ’Kalla faktas’ reportage för att passa hans sak. Vi talar inte om faktafel som skulle ändras, utan om hur det moraliska dilemmat skulle få beskrivas. Detta är i ansenlig mening önskan om förhandscensur”.

I dag ger Stefan Persson svar på tal via en egen debattartikel i Dagens Industri:

”Vad jag har reagerat mot - främst av säkerhetsskäl - är flygfilmning med helikopter, på paparazziliknande vis, på mycket nära håll av min privatbostad. Närbilder på min bostad var på intet sätt nödvändiga för att belysa de i sak viktiga frågor som tv-programmen behandlade”, skriver han.

Stefan Persson ger även Jan Scherman, som själv tidigare varit chef över Kalla Fakta, en rejäl känga:

”Att jämföra invändningar mot närbilder av privata hem med censuren i Kina vittnar om en svacka i sinnet för proportioner”, skriver han.

Stefan Persson anmälde programmet till Granskningsnämnden redan innan det sändes, då han ansåg att de närgångna bilderna kränkte hans privatliv.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.