Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Statsvetaren: ”Reglering får inte bli ett slag i luften”

Publicerad: 30 juni 2015, 04:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

Tommy Möller, Lars Leijonborg och Helena Sundén om karantänsregler för politikernas sidbyten.


Ämnen i artikeln:

Lobbyism

Frågan om karantänsregler för politiker som vill byta sida till pr-byråer och näringsliv har diskuterats länge, och eldades på av det forna sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts snabba sidbyte till ett lobbyistjobb på det privata vårdbolaget Aleris.

Enligt civilminister Ardalan Shekarabi ska frågan nu utredas. Löftet från presskonferensen i december 2014 var att utredningen ska mynna ut i lagförslag under mandatperioden.

Än så länge har dock inga direktiv presenterats. Tanken är att utredningen ska se över regler – exempelvis karantän – för statsråd och statssekreterare och ledande befattningshavare inom kommun, landsting och stat.

Under måndagen diskuterades frågan på ett seminarium arrangerat av pr-byrån Narva under Almedalsveckan i Visby.  

På den konkreta frågan om karantänsregler för sidbytande politiker behövs var panelen rörande överrens.

– Ja, om vi kan fungerande system som inte bara blir ett slag i luften, sade Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, tyckte att behovet är uppenbart.

– Utifrån mitt perspektiv, sett till hur många frågor vi får varje gång en politiker byter sida, tror jag att det vore lämpligt med någon typ av regelverk.

I panelen fanns även Lars Leijonborg, den tidigare partiledaren för Folkpartiet. Han är i dag, bland flera andra uppdrag, knuten till pr-byrån Diplomat.

– Inom både politiken och kommunikationsbranschen betyder förtroendet mycket. För att upprätthålla förtroendet, och med tanke på att det vid fler tillfällen har varit tillfällen varit övergångar som varit osnygga: Ja jag tycker att det behövs karensregler, sade Lars Leijonborg.

Tommy Möller ser dock även risker med en eventuell reglering. Han menar att rörelsen mellan politik och näringsliv i sig är ”angelägen” och att det är av yttersta vikt att duktiga människor kan rekryteras till politiken.

– Vi bör undvika sådant som försvårar det. Jag tycker att det är bra att man har beslutat om en utredning som ska titta på det, så att vi inte får ett system som blir ett slag i luften, eller ett system som blir alltför omfattande.

Tommy Möller menade även att det finns risker med att debatten ofta handlar om toppolitiker som går till pr-branschen, då även tjänstemän som exempelvis politiskt sakkunniga kan sitta på värdefull information och kontakter.

– Statsråden, med all respekt, har inte de operativa kontakterna inom departementen som exempelvis de politiskt sakkunniga. De är mer användbara, sade Tommy Möller och konstaterade samtidigt att det blir kostsamt för staten om alltför många ska omfattas av karantänsregler.

Lars Leijonborg tryckte även på det personliga ansvaret.

– Man slipper inte det egna etiska ansvaret för att en regel införs, sade han och fortsatte:

– Övergångarna är väldigt bra. De ger olja i båda maskinerierna och det vore synd om vi införde idiotregler som gjorde detta omöjligt.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Lobbyism

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev