torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Starka reaktioner på Filippa Reinfeldts nya jobb som vårdlobbyist: "Bottenlöst dåligt"

Publicerad: 19 december 2014, 12:00

Mindre än två månader efter att hon lämnat landstingspolitiken blir Filippa Reinfeldt nu anställd som vårdlobbyist på Aleris. Det möts med raseri.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaFilippa ReinfeldtPR

DT

Dante Thomsen


Under Filippa Reinfeldts år som sjukvårdslandstingsråd genomfördes en rad, av oppositionen kritiserade, privatiseringar av sjukvården i landstinget.

Som Dagens Media berättat har Filippa Reinfeldt nu värvats av den privata vårdkoncernen Aleris, där hon blir lobbyist.

Värvningen sker mindre än två månader efter att Filippa Reinfeldt lämnade politiken och nu kommer hård kritik mot den snabba övergången.

– Jag tycker faktiskt att det är bottenlöst dåligt. Hon har alldeles nyligen slutat som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och går över till en av dem som landstinget har köpt tjänster av. Jag tycker att hon skulle hålla sig för god för det, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin till den egna tidningen.

Hon poängterar att landstinget bland annat upphandlat vårdcentraler och annan vårdverksamhet av Aleris.

– Den här frågan har varit aktuell under ganska lång tid när man har ifrågasatt att statsråd gått över till lobbyfirmor. Jag tycker att det finns en viss skillnad mot statsråd. De köper inte tjänster av privata företag utan det är myndigheter som ligger under statsrådet som gör det, säger Lena Mellin och fortsätter:

– Filippa Reinfeldt har varit en del av själva upphandlingen av tjänster. Jag tycker att det här faktiskt är det värsta exempel jag har sett där man går från en politisk verksamhet till ett i det här fallet företag som sysslar med samma saker som hon har hållit på med.

Även på Ledarplats kritiserar Aftonbladet Filippa Reinfeldt:

" Efter att i åtta år ha drivit privatiseringen som landstingsråd tar alltså Filippa Reinfeldt - säkert mycket välbetalt - jobb hos en av de vårdkapitalister som tjänat mest på politiken. Det går inte att hålla borta tanken på att Filippa Reinfeldt nu cashar in. Och det är fortfarande skattebetalarna som om får betala hennes lön", skriver Ingvar Persson.

Han fortsätter:

" När en politiker som Filippa Reinfeldt, vars hela politiska gärning handlar om att öppna vården för privata vinstintressen, tar jobb hos ett av de största företagen i branschen passeras onekligen ännu en gräns.

Filippa Reinfeldts oblyga sätt att utnyttja den ställning politiken givit henne måste bli en start för en riktig debatt om genomskinlighet och anständighet. Och om regler för att garantera våra politiska företrädares integritet.

Annars är Sverige en bananrepublik, på riktigt".

Tomas Nordenskiöld, politisk reporter på DI, är av en liknande åsikt:

" Kan det se mer illa ut än så här?", twittrar han.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är inte oväntat även han kritisk.

" Filippa Reinfeldt till Aleris. Moderaterna och kapitalet sitter i samma båt".

En som tycker att Aleris gjort en klockren rekrytering är Kreabs Sverigechef, tillika tidigare vd på högertankesmedjan Timbro, Markus Uvell:

" Mycket klokt av Aleris att rekrytera Filippa Reinfeldt!", twittrar han.

För Dagens Media utvecklar han sitt resonemang.

– Det är bra att svenska företag rekryterar politiker med erfarenhet av det område man verkar inom. Det här är helt okomplicerat, säger han till Dagens Media.

Lena Mellin kallar det för bottenlöst dåligt eftersom att Filippa Reinfeldt varit med och köpt in tjänster av Aleris, vad tycker du om det?

– Man kan ifrågasätta om det verkligen gått så kort tid. Samtidigt tror jag att man ofta överdriver och feltolkar hur mycket kritisk information om affärsförhållanden politiker på högsta nivå faktikt har. Det är ju inte så att Filippa Reinfeldt personligen har förhandlat med Aleris och deras konkurrenter.

– Man är mycket farligt ute om man försöker förhålla sig till det här på sättet att politiker inte får dra nytta av den erfarenhet man skaffat sig.

Markus Uvell tillägger att politiker självklart måste vara försiktiga så att hemlig information inte används på fel sätt.

– Men det är inte så det funkar.

UPPDATERING:

På en presskonferens i Rosenbad gav civilminister Ardalan Shekarabi under fredagseftermiddagen beskedet att man nu tillsätter en utredning i syfte att senare kunna lägga fram lagförslag om politikernas sidbyten.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev