Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Starka åsikter om presstödet

Publicerad: 23 April 2010, 10:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:53

I går blev det klart att Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag beviljas presstöd. Debatten har gått het sedan dess.


Att Nationell Idag beviljas presstöd om 2,8 miljoner var gårdagens stora snackis. Diskussionen fortsätter idag och Dagensmedia.se har samlat ihop några av de mest bestämda rösterna i mediebranschen.

Kulturbloggen Aftonbladet

Det är naturligtvis djupt provocerande att Nationaldemokraternas Nationell Idag – en publikation som sprider rasism, homofobi och organiserar de grupper som knackar vänsteraktivister – erhåller 2,3 miljoner kronor i presstöd. […] Lika provocerande att Nationell Idag har så många läsare, är att beslutet föranleder vissa borgerliga opinionsbildare att ifrågasätta hela presstödet. […] Om vi slopar presstödet tystas de tidningar som i dag bjuder det största ideologiska motståndet mot nyfascismen: den lilla vänsterpressen.

Aron Lund – Expressen

Men den (Nationell Idag) är inte olaglig. Därmed bör den heller inte behandlas annorlunda än andra skitblaskor. Svenska myndigheter ska tillämpa lagen, inte extraknäcka som smakdomare.

Björn Wiman – kulturchef DN

Den mest bisarra sidan av gårdagens beslut är förstås att Presstödsnämnden bara följde det befintliga regelverket. Därför betalar staten nu 2,3 miljoner kronor för en tidning som på sin sajt bland annat stoltserar med en krönika av förintelseförnekaren biskop Richard Williamson.

Meningen med systemet var rimligen att uppmuntra mångfald. Inte att finansiera enfald. Att lita på att trollen spricker i solen är inte samma sak som att ställa fram grötfatet åt dem.

Per Svensson – kolumnist Sydvenskan

Att en tidning besjälad av motvilja mot mångfald och liberal demokrati nu får över två miljoner kronor i presstöd är ett så utmanande exempel på svart ironi att beslutet skulle kunnat kvala in som ett examensarbete av en begåvad och karriärsugen konstfackselev. Genom att säga ja till driftsstöd för tidningen Nationell Idag, det gravt främlingsfientliga och fascistflirtande partiet Nationaldemokraternas organ, har Presstödsnämnden skapat ett starkt provocerande relationellt konstverk som verkligen får en att tänka till.

Marita Ulvskog (Från Twitter) – Ändra presstödsreglerna!

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.