Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Städchefen om hotet från Absolut: "Ingen har ringt till oss för att beställa vodka"

Publicerad: 23 april 2015, 06:57
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:03

Fyra månader efter att Absolut Rent hade annonserat i radio hörde Absolut Vodka av sig. Nu stämmer de städföretaget och kräver att det ska byta namn. Något Hans Dahlborn, vd på Absolut Rent, inte tänker gå med på.


Ämnen i artikeln:

Absolut vodka

Hans Dahlborn har drivit städfirman Absolut Rent sedan 1987. Därför blev han förvånad när han en dag fick ett brev från Absolut Company.

– Vi har hela tiden funnits i bolagsverkets register och har haft en egen hemsida sedan 2000. Plötsligt fick vi ett hotbrev där Absolut berättade om att de hade vunnit mot ett annat företag och tyckte att vi skulle byta namn, säger Hans Dahlborn till Dagens Media.

Vad svarade du på det?

– Att vi inte vill göra det, förstås. Jag kan berätta att varumärket Absolut registrerades ett par månader efter att vi hade fått bolagsnamnet Absolut Rent godkänt, säger Hans Dahlborn.

Efter ett möte där parterna försökte göra upp i godo hörde Hans Dahlborn inte mer på ett år. Han trodde att det hela hade runnit ut i sanden då han plötsligt fick ännu ett brev.

– De erbjöd oss 50 000 kronor om vi bytte namn. Men hur mycket är det när man måste betala nya arbetskläder och trycksaker? Om vi skulle byta namn så hittar dessutom inte våra kunder oss, säger Hans Dahlborn och fortsätter:

– Det är konstigt att man ger sig på oss. Jag vet flera stycken små företag som Absolut har kontaktat som har vikt sig för kraven, men jag tänker inte falla för några hot.

Hans Dahlborn säger till Dagens Media att han tror att Absoluts väckta intresse för firman beror på den radioreklam som Absolut Rent sände i radiokanalen Radio1. Cirka fyra månader efter att kanalen hade sänt reklam för Hans Dahlborns firma så hörde Absolut av sig.

Hur mycket stämmer de er på?

– Det har de inte angett. I första hand försöker de tvinga oss att byta namn. Förlorar vi så måste vi dessutom betala både våra och deras rättegångskostnader.

Vad händer om ni förlorar?

– Vi kommer att gå i konkurs. Ett femtontal städare kommer att bli arbetslösa och jag kommer att förlora en massa pengar.

Varför sätter du så mycket på spel?

– Någon måste säga stopp. Det kan inte vara så att Absolut på grund av sin storhet och makt ska kunna pressa oss småföretagare. Det finns flera stora företag som de inte har gett sig på. Det finns dessutom något som heter Absolut finsprit, men det har de inte heller gett sig på, säger Hans Dahlbom och fortsätter:

– Det ligger närmare Absolut Vodka än vad städning gör, kan jag tycka. Under de 27 år jag har drivit företaget har ingen ringt till oss för att beställa vodka. Jag tror inte heller att någon har ringt till Absolut Vodka för att beställa städning. Risken för förväxlingar måste vara minimal.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Absolut vodka

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.