Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Sinitor research i konkurs – skyller på Arbetsförmedlingen

Publicerad: 29 April 2013, 13:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:47

Först sparkades vd:n – och nu är bolagets pengar slut. Dagens Media berättar det smutsiga spelet bakom Sinitor researchs konkurs.


Undersökningsföretaget Sinitor har i tre månaders tid varit under rekonstruktion. Precis innan företaget skulle ansöka om förlängning av rekonstruktionen tvingades de istället ansöka om konkurs.

– Den främsta anledningen till konkursen är att Arbetsförmedlingen inte betalt ut ersättning för de tretton funktionsanställda som är anställda på vårt Norrköpingskontor, säger Stefan Eriksson, styrelseordförande i Sinitor, till Dagens Media. 

Arbetsförmedlingen har under en längre period betalat ut funktionsstöd till Sinitor för de anställda i bolaget med funktionsnedsättningar. Men ersättningarna har sedan rekonstruktionstidens start uteblivit.

– De slutade betala oss ersättning i februari och totalt rör det sig nu om 300 000 kronor per månad. Det här är ett exempel på hur dåligt en statlig myndighet kan bete sig, säger Stefan Eriksson.

Sinitor hävdar att Arbetsförmedlingen stoppat utbetalningarna av ersättningarna utan någon som helst förklaring.

– När vi ringer till Arbetsförmedlingen i Norrköping kopplar de oss vidare till Stockholm och när vi väl kommit dit hänvisas vi vidare. Och så har det varit sedan februari.

– Vi har inte fått prata med någon på Arbetsförmedlingen som kan ge oss en förklaring till de uteblivna inbetalningarna. Det är både tråkigt och märkligt, säger Stefan Eriksson.

Stefan Eriksson är förvånad över hur Arbetsförmedlingen har hanterat arbetet med ersättningarna och den bristande informationen kring upphörandet av dem. Och han menar att Arbetsförmedlingen eventuellt gör sig skyldig till avtalsbrott när de nu väljer att inte betala ersättningarna.

– Vi har tecknat ett avtal mellan Arbetsförmedlingen och mellan varje enskild individ som berörs av ersättningen, att de nu väljer att inte betala ut ersättningen enligt avtal är eventuellt ett avtalsbrott.

Det började storma kring Sinitor redan innan jul då styrelsen valde att ge den dåvarande vd:n sparken på grund av att företagets affärsvolym inte motsvarade budgeten vilken i sin tur påverkade kostnadsbilden i företaget negativt.

– Det har i efterhand visat sig att vd:n parallellt med sitt uppdrag byggt upp en konkurrerande verksamhet. Nu utreds det om han rekryterat personal och kunder under och efter sitt uppdrag som på Sinitor i strid mot aktiebolagslagen, vilket kan ha påverkat och skadat bolaget, säger Stefan Eriksson, och fortsätter:

– Något som redan är utrett är att vår före detta vd verkat för att få bolaget i konkurs vilket i sin tur kan ha gynnat honom i sitt eget bolag.

Förutom de tretton anställda med funktionsnedsättning drabbas 200 timanställda samt 6 stycken heltidsanställda av konkursen på ett eller annat sätt.

Frida Wickberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.