Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


PR

SDU tar MUF:s gamla logga

Sverigedemokraternas nya ungdomsförbund tar MUF:s gamla logga – kan dras inför rätta.


Publicerad 2015-10-02 07:13
Uppdaterad 2015-12-06 20:27

Ämnen i artikeln:

SD

Dela artikeln:

Sverigedemokraternas nya ungdomsförbund heter Ungsvenskarna SDU. Namnet är taget från Moderata ungdomsförbundet (MUF) - och kan vara upptaget av ett annat parti som hotar med att ta fallet till rätten, skriver TT.

MUF kallade sig Ungsvenskarna under 1930- och 1940-talen och hade samma symbol - Engelbrektsbågen - som SDU nu använder.

– Jag tror att MUF kan ha problem med det. Men det blir en del snack om det här och det är positivt för vår del, säger Tobias Andersson, ordförande för nya SDU till nyhetsbyrån.

Tobias Andersson kallar namnstölden en "historisk anekdot", och menar på att nuvarande Moderaterna startade Ungsvenskarna efter att ha brutit med sitt ungdomsförbund som dragits mot nazismen medan SD nyligen bröt med sitt ungdomsförbund efter att det gått emot partiet.

MUF-ordföranden Rasmus Törnblom reagerar starkt på beskedet att SDU tagit MUF:s gamla namn.

"Moderata ungdomsförbundet bildades under namnet Ungsvenskarna för 81 år sedan som en kraftig motreaktion mot rasism, nazism, intolerans och kollektivism. Så det är historielöst att som sverigedemokrat göra anspråk på just det namnet", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

MUF ska nu undersöka om SDU har rätt att ta namnet. Men det är inte bara MUF som är sura. Högerpartiet de konservativa ansökte för snart två veckor sedan om att få namnet Ungsvenskarna varumärkesskyddat hos Patent- och registreringsverket och är beredda att dra SDU inför domstol.

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.