Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökPR

SD:s krishantering sågas

Publicerad: 28 Juni 2013, 07:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:41

Sverigedemokraternas strategi – att bagatellisera avslöjandet om Kent Ekeroths inblandning i hatsajten Avpixlats – sågas av pr-experterna.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatSverigedemokraternaPaul RongeSpringtime

Igår avslöjade Aftonbladet hur Kent Ekeroth – riksdagsman för Sverigedemokraterna och partiets tidigare rättspolitiska talesperson – har tät kontakt med den främlingsfientliga hatsajten Avpixlats anonyma redaktion.

Något som Ekeroth har förnekat gång på gång.

Partiets ledare Jimmie Åkesson har konsekvent vägrat att svara på frågor om Avpixlat och Kent Ekeroth roll i sajten. Under rubriken ”Här gömmer sig Jimmie Åkesson” berättar Aftonbladet i dag hur partiledaren trycker i sin villa utanför Sölvesborg.

Samtidigt ska SD-topparna på riksdagskansliet ha samlats ”för ett krismöte om Kent Ekeroths inblandning i Avpixlat", enligt Aftonbladet.

Pr-experterna som Dagens Media har pratat med ser ett parti i kaos och förnekelse.

– De har stora problem. Om himlen är blå är det svårt påstå att den är grön. Aftonbladet har visat att Kent Ekeroth i praktiken uppträder som arbetsledare för Avpixlat, säger pr-konsulten Paul Ronge.

Under torsdagen gick Sverigedemokraternas mediestrategi ut på att förneka alla kopplingar mellan partiet och Axpixlat.

– Det finns en konspirationsteori i media om att Avpixlat är Sverigedemokraternas hemliga och inofficiella kommunikationskanaler och att det är Kent Ekeroth som sitter och styr spakarna men det är ju bara trams, sade pressekreteraren Martin Kinnunen till Dagens Media.

Paritet har även konsekvent försökt bagatellisera Aftonbladets avslöjande. Något som inte håller enligt Paul Ronge.

– Det går inte att bagatellisera detta. Det är uppenbart för alla att Avpixlat är avgrundsvrålet underifrån som ska hjälpa Sverigedemokraterna uppnå sina syften i riksdagen, säger han och fortsätter:

– En apa är en apa oavsett om den är klädd i siden. Apan har i detta fall två ansikten: ett civiliserat i riksdagen och ett mer djungelartat i Avpixlat.

Huruvida det är rätt eller fel av Jimmie Åkesson att distansera sig från skandalen genom att vägra kommentera saken är svårt att bedöma enligt Paul Ronge. Detta eftersom man inte vet vilka andra uppgifter Aftonbladet sitter på. Under den så kallade järnrörsskandalen gick Expressens strategi för att maximera genomslaget för nyheten ut på att först få SD-topparna att ljuga och först därefter avslöja de komprometterande videobevisen.

Jessica Bissmark, pr-konsult på Springtime, ger dock rådet att vara tillgänglig.

– Ibland kan det vara rätt strategi att inte svara på frågor men det är väldigt sällan som det är fallet. Hade jag varit Jimmie Åkesson hade jag svarat på frågorna, säger Jessica Bissmark, pr-konsult på Springtime och tillägger:

– Sedan kan det finnas saker som händer internt i partiet som gör att han helt enkelt inte vet vad han ska säga. Jag kan tänka mig att han är ängslig inför hur Avpixlat och dess följare ska reagera på vad han säger och gör.

Att Jimmie Åkesson väljer att gömma sig i sin villa i Sölvesborg kan samtidigt vara ett sätt att försöka väcka sympatier hos väljarna.

– Sverigedemokraterna har en strategi som alltid går ut på att säga att PK-media är efter dem och att de blir särbehandlade. De använder mediernas beteende som en ursäkt och de lär inte göra något annorlunda den här gången heller.

Paul Ronge vill ogärna ikläda sig rollen som rådgivare till Jimmie Åkesson. Men hans generella råd till organisationer i kris är att ta reda på fakta.

– Det råd jag alltid börjar med att ge är att titta på hur det är på riktigt. Har vi gjort något fel? Undersök saken, sedan kan du uttala dig, säger han.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.