Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Satanist kan hamna på Norwegians plan

Publicerad: 30 Mars 2012, 09:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:27

Ett stort antal medier rapporterar att den mördade, och skandalomsusade, black metal-musikern Euronymous ska pryda stjärtfenan på ett av Norwegians nya plan. Nu dementerar Norwegian uppgifterna.


Ämnen i artikeln:

Norwegian

Norwegian utlyste nyligen en tävling där den norska allmänheten skulle rösta fram sin favorit bland landets kulturpersonligheter. Vinnaren skulle få sitt porträtt avbildat på ett av bolagets nya flygplan. Nominerad var Euronymous, en förgrundsfigur inom den norska black metal-scenen.

Euronymous, eller Øystein Aarseth som han egentligen hette, var under tidigt 90-tal medlem i det norska black metal-bandet Mayhem. Bandet var flitigt omskrivet både i Norge och internationellt på grund av dess uttalade satanism och bisarra scenshower med frosserier i djurkadaver och blod.

Mytbildningen kring bandet är massiv men bekräftat, genom polisrapporter, är att Euronymous var först på plats efter att Mayhems sångare 1991 begick självmord genom att skjuta sig med ett hagelgevär. Innan Euronymous ringde ambulansen passade han dock på att hämta en kamera och fotografera liket, och enligt rykten ska han också ha plockat med sig delar av den dödes skallben.    

Euronymous dog själv några år senare, mördad av den nya bandmedlemmen Varg Vikernes, som senare gjorde sig ett namn som kyrkbrännare.

När Euronymous nominerades i tävlingen slöt sig älskare av extrem metall över hela världen samman och la sin röst på honom. Röstningen avslutades natten mellan onsdag och torsdag och Euronymous vann en jordskredsseger.

Men de som tror att hårdrockaren nu ska pryda stjärtfenan har tagit ut segern i förskott.

– Det rör sig om ett missförstånd. Folk i fyra olika regioner har fått nominera sina kandidater. De fem bästa från varje region går nu vidare till en större final där den slutgiltiga vinnaren ska utses, säger Åsa Larsson, presschef på Norwegian.

Och där ser det mörkare ut för Euronymous.

– I det här skedet går också en jury in för att godkänna de 20 kandidaterna.

Hade inte den urskiljningen kunnat ske tidigare? Finns det inte risk att alla de som röstat på Euronymous blir besvikna nu?

– Alla har varit fria att nominera sin kandidat och reglerna för hur tävlingen går till har stått klart och tydligt.

Hur stor är chansen att Euronymous passerar juryns granskande öga?

– Det är det för tidigt att uttala sig om. Vi väger varje kandidat mot de kriterier vi har.

Och hur ser de kriterierna ut?

– Det ska vara en kulturpersonlighet som är avliden och som har stått för något specifikt under sin levnad, som har inspirerat och som människor kan identifiera sig med.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

Norwegian

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.