Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Så ska af Donner ha lurat Röda Korset

Publicerad: 10 juni 2009, 12:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:33

Dagensmedia.se kan i dag avslöja nya detaljer i den misstänkta förskingringsskandalen på Röda Korset. I centrum står Johan af Donner - och ett tryckeriföretag, som anklagas för att ha skickat luftfakturor.


Det är i så fall ingen nyckelleverantör. Vi har inte diskuterat några enskilda leverantörer, säger Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin, som står som ansvarig utgivare på en av trycksakerna.

Med Johan af Donners samtycke misstänks 62-åringen har skickat fakturor till Röda Korset under 2007 och 2008, utan att något arbete ska ha utförts.

- Det handlar om att af Donner medvetet sett till att Röda Korset betalat relativt stora fakturor, på tiotusentals och hundratusentals kronor, säger en uppgiftslämnare med god insyn i den misstänkta förskingringshärvan till Dagensmedia.se.

62-åringen står registrerad som ledamot i tre tryckeribolag med samma namn - varav ett holdingbolag, ett aktiebolag och ett handelsbolag.

Aktiebolaget släppte sin senaste årsredovisning i april år 2000, och i den redovisas en omsättning på 52,4 miljoner kronor och ett nettoresultat på 2,5 miljoner för verksamhetsåret 1999.

Året därpå, 2001, står aktiebolaget trots det angivet som tryckleverantör på en skrift som gavs ut av Cancerfonden och Socialstyrelsen.

I handelsbolagen står 62-åringen som ensam bolagsman ihop med sin hustru. De andra två bolagen, som fortfarande är aktiva, har ytterligare tre ledamöter, utöver 62-åringen.

Dagens Media har talat med två av dessa ledamöter och de säger sig inte ha någon kännedom om vare sig Johan af Donner eller händelserna på Röda Korset.

- Jag slutade där 2002. Jag har inte mycket att uttala mig om i ärendet, säger en av 62-årigens tidigare affärspartners, som är registrerad som ledamot i aktiebolaget.

- Det är fyra år sedan jag satt i styrelsen där. Aktiebolaget och holdingbolaget har inte funnits på många år, men handelsbolaget finns och det drivs av NN (62-åringen), säger en annan av ledamöterna.

Röda Korset har polisanmält den misstänkta förskingringen, och vill nu lägga locket på vad gäller den misstänkta skandal som har drabbat välgörenhetsorganisationen.

Dagensmedia.se har utan framgång sökt generalsekreterare Christer Zettergren, men via pressekreteraren Karin Tengby hälsar han angående Dagensmedia.ses uppgifter om tryckeribolagets misstänkta inblandning i härvan kring Johan af Donner:

- Vi kan inte kommentera det.

Dagensmedia.se har under dagen sökt både den 62-årige man som driver tryckeriföretaget och Johan af Donner, utan framgång.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.