Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Så rustar polisen mot Uppdrag Granskning

Publicerad: 12 Februari 2014, 12:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:48

Ikväll visar SVT:s granskade program ett reportage om Husby-skotten. Polisen svarar med en egen film på Youtube.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Uppdrag Granskning visar ikväll klockan 20.00 reportaget "Dödsskjutningen i Husby". Det handlar om polisens insats i Stockholmsförorten i höstas som slutade med att en äldre man dödades. Det granskande samhällsprogrammet lovar "nya uppgifter om den polisinsats som blev gnistan till flera dagars upplopp".

För att ge sin bild av händelsen publicerar Stockholmspolisen nu en egenproducerad film, som bland annat ligger på Youtube. Filmen är elva minuter lång (och publiceras här ovan). Projektet har styrts av Varg Gyllander, presschef hos Stockholmspolisen.

– Vi har valt under de senaste åren att vara offensiva med öppenhet inom Stockholmspolisen, och släppt in journalister i varande vrå på polishuset. Det här har inte minst gällt under Husby-händelserna, som varit mycket komplexa situationer, säger Varg Gyllander till Dagens Media.

Stockholmspolisens film har ett journalistiskt grepp, med frågor som Gyllander beskriver som "kritiska". Men att en myndigheten tar det här greppet är inte okomplicerat, och var inte ett enkelt beslut att ta, enligt presschefen.

– Jag har funderat mycket på om detta är rätt metod. Det finns en fara att en myndighet med många kanaler ge sig in och agerar som en tredje statmakt. Men, jag ansåg att det var befogat den här gången. Det är kritiska frågor som ställs till insatschefen. Han får prata till punkt, och det är nästan bara han som hörs eftersom det var han som var på plats och fattade besluten, säger Varg Gyllander.

Utöver insatschefen Tomas Koppelman Hellgren, intervjuas även Varg Gyllander själv. Stockholmspolisen har själva producerat filmen, som kostat ett par tusen enligt Gyllander. Den är gjord av Robert Haecks och Jimmy Gustafsson, som till vardags arbetar på Stockholmspolisens egna tidning "Sambandet". Den enda kostnaden till en extern part är för ljudbearbetning, företaget som fixade ljudet är Lexter Technology & Sound.

Varg Gyllander tror att filmen, i och med spridningen som mediehusen nu hjälper till med, kommer att ses av ungefär lika många som ser kvällens Uppdrag Granskning.

– Jag vill inte ropa hej ännu, men så här långt anser jag att detta är lyckat. Men vi vet inte. Vi får se ikväll, och dessutom ska även "Debatt" i SVT ta upp detta imorgon.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.