Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Så lobbar Kreab mot SD

Publicerad: 15 September 2015, 05:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:52

Pr-jätten Kreab uppges ha ägnat stor energi åt att påverka Sverigedemokraternas politik kring vinster i välfärden.


Ämnen i artikeln:

KreabSverigedemokraterna

Dagens Industri fortsätter att granska hur näringslivet närmar sig Sverigedemokraterna. I går berättade tidningen om hur organisationen Svenskt Näringsliv och flera av landets tyngsta arbetsgivarorganisationer ”sedan en tid tillbaka” haft nära kontakter och återkommande möten med personer i SD:s toppskikt.

”Tjänstemän på Svenskt Näringsliv har vid flera tillfällen försett SD med rapporter och policydokument och ibland har dessa mer eller mindre ordagrant blivit partiets politik. Färska exempel på frågor där Svenskt Näringslivs lobbyarbete kan ha haft betydelse är SD:s positionsförskjutning när det gäller välfärdsvinster och partiets förslag om slopad fastighetsskatt på industrilokaler”, skrev Dagens Industri i går.

I dagens tidning uppger Dagens Industri att flera av landets tyngsta kommunikationsbyråer står bakom en intensiv uppvaktning av Sverigedemokraterna.

Peje Emilssons Kreab ska spela en huvudroll.

– Jag tror att det är jätteviktigt att förstå hur olika aktörer uppfattar samhällsutvecklingen. Det gäller inte minst Sverigedemokraterna som har ett potentiellt jättestort inflytande i svensk politik, säger Sverigechefen Markus Uvell, till Dagens Industri.

Efter en intern diskussion har Kreab antagit hållningen att Sverigedemokraterna ska behandlas på samma sätt som de andra partierna.

Bland annat ska frågan om vinster i välfärden vara ett av de politikområden som Kreab har försökt påverka SD i.

I maj stod det klart att Sverigedemokraterna anslöt sig till Alliansens linje i frågan. Det motiverades med att Sverigedemokraterna ville begränsa Vänsterpartiets inflytande över regeringens politik.

– Som jag ser det är den utredning som regeringen tillsatt inte socialdemokratisk politik, det är Vänsterpartiets politik, sade SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till Ekot.

Det var en stor omsvängning från retoriken inför valet 2014 då partiet ville begränsa möjligheterna till vinster i välfärden.

Enligt Dagens Industri är det svårt att belägga vilken roll Kreab och andra lobbybyråer kan ha haft i SD:s politikutveckling. Men tidningen uppger att ett kvitto på framgångsrik lobbying är att SD har svängt i näringslivsvänlig riktning i flera frågor.

”När det gäller välfärdsvinsterna - en fråga som Kreab enligt Di:s källor har lagt stor vikt vid internt - handlar det om en dramatisk omsvängning från SD:s sida. SD gick till val på att förbjuda vinster för friskolor. Men när frågan behandlades i finansutskottet i våras anslöt sig SD till alliansens krav på en ny utredning om välfärdsvinsterna, där premissen är att vinster ska tillåtas”, skriver Dagens Industri.

Kreabs grundare och storägare Peje Emilsson är även majoritetsägare i friskolekoncernen Kunskapsskolan.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

KreabSverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.