Så krishanterar Grand Hôtel: ”En pr-mardröm”

2016-11-04 15:09  
"Jag känner mig inte bekväm i en miljö där nazism, rasism och fascism accepteras och hyllas", skriver en besökare på Grand Hotel Stockholms Facebooksida. Bild: Wikimedia Commons

Omdömet på Facebook rasar. Svavelosande kommentarer haglar. Grand Hôtel befinner sig i en pr-mardröm för att hotellet upplåter lokaler åt en SD-gala med högerpopulister närvarande.

Vid lunchtid på torsdagen hade Grand Hôtel ett betygsnitt på 4,6 på Facebook – med knappt 20 enstjärniga betyg. Ett dygn senare har snittet rasat till 2,6. Nu med omkring 5 700 enstjärniga omdömen.

”Ni borde ha kurage nog att tacka nej till bruna pengar. Skämmes!”, skriver en recensent.

”Fräscht hotell i centrala Stockholm. Goda möjligheter att mingla med rasister, nazister och homofober. Bra kommunikationer till Arlanda där du når Moskva på bara ett par timmar. Charmig air av tyskt 30-tal ligger i luften”, skriver pr-konsulten Tobias Vestergren.

Anledningen är att den högerpopulistiska galan European freedom awards, officiellt arrangerad av den Europaparlamentariska gruppen ”Alliance for Direct Democracy in Europé” arrangeras på Grand Hôtel i kväll, fredag.

Grand Hôtel har bestämt sig för att inte dra förhastade slutsatser av den strida strömmen av dåliga omdömen på hotellets Facebooksida.

Är det en pr-mardröm ni hamnat i?

– Ja, det skulle jag nog vilja säga, säger Filip Odelius, marknadschef på Grand Hôtel.

Samtidigt kom kritiken inte som en överraskning, enligt Filip Odelius.

– Vi var förberedda, säger han.

Hur hanterar ni situationen?

– Vi bevakar det här hela tiden och följer recensionerna som vi får. Sedan kommer vi inte att vidta förhastade åtgärder. Hittills har vi hanterat recensionerna precis som alla andra recensioner som vi får. Vi är vana att bli recenserade, säger Filip Odelius och fortsätter:

– Det senaste dygnet har det kommit betydligt fler än vanligt och en överhängande del är negativa. Vi tar till oss och ser om vi kan dra lärdomar och förbättra något.

Vad kommer ni göra med er Facebooksida framöver?

– Nu har vi gjort möjligheten att recensera Grand Hôtel tillgänglig. Då ser det ut som det gör. Det kommer blir enormt svårt ta igen det tapp vi haft under dagen, men jag kan i nuläget inte säga hur vi kommer hantera recensionsdelen framöver.

Hur har ni arbetat internt?

– Det är en jättestor fråga internt som vi kommer att utvärdera. Vi har suttit i möten hela dagen. Om vi får väldigt specifik kritik som rör en enskild avdelning hanteras den också av avdelningen. Men nu är det en betydligt större fråga som diskuteras på högsta nivå i ledningsgruppen.  

Så här i efterhand, borde ni ha låtit galan arrangeras hos er?

– Jag kommer aldrig någonsin prata om vilka eller vilka som inte besöker Grand Hôtel. Det är en policy vi har.

Var det hela tiden självklart att låta galan hållas på Grand Hôtel?

– Återigen, jag kan inte prata om enskilda gäster.

Finns det en hotbild mot galan?

– Vi har en stark säkerhetsavdelning som jobbar i direktkontakt med polisen och andra myndigheter. Så funkar det alltid och vi gör en praktisk bedömning av säkerheten vid förfrågningar.

Men har ni höjt säkerheten sedan i går?

– Jag kan inte kommentera säkerhetsarbetet, annat än att vi tar det på yttersta allvar.

Metro Mode, som under fredagen skulle arrangera ett evenemang på Grand Hôtel, ställde hastigt in på grund av Sverigedemokraternas fest på samma hotell. Något som Metro Modes redaktör meddelade i ett blogginlägg och kommenterade:

"Hur kan man inte låta företag bli informerade om den lilla petitessen och låta oss som bolag själva göra ett aktivt val om vi vill vistas under samma tak som Sverigedemokrater och EU:s extremister".

Viktor Ek

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt