Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Så försökte politiker stoppa uttalande i media

Publicerad: 18 November 2014, 12:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:22

Ger "vilseledande information" till medier, skriver politikerna i ett brev till sjukhuspersonal.


Höglandssjukhuset i Eksjö genomgår just nu en organisationsförändring som innebär att länets samtliga kliniker kan komma att slås samman efter årsskiftet. Beskedet kom som en chock för personalen som anser att beslutet har gått alldeles för fort.

Läkarna på sjukhuset gick därför samman i en gemensam skrivning i vilken man uppmanar politikerna att först genomföra en konsekvensanalys.

Lokalradion fick tag i protestbrevet och intervjuade en av läkarna som var drivande i upproret.

Kort efter läkarens medverkan i radion skickade allianspolitikerna i landstingsstyrelsen (tillsammans med miljöpartiet) ett mejl till läkaren där följande gick att läsa:

”... ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information till invånare och patienter”.

Vidare uppmanade landstingsledningen läkaren att sprida brevet till de andra i personalgruppen som stod bakom protesten.

Läkaren i frågan vill efter händelsen inte uttala sig. Men kollegan Björn Alkner, ortopedspecialist på Högglandssjukhuset, anser att politikerna försöker tysta sin personal.

– Jag vet att min kollega är chockad. Personen i fråga och många andra av oss tolkar det som ett indirekt hot, säger han till Dagens Media.

Enligt Björn Alkner försökte läkarkåren genom skrivelsen lyfta hur andra landsting genomfört liknande omorganiseringar, då med magra resultat.

– Vi har sagt hela tiden att vi vill ha en dialog. Men man måste få belysa nackdelarna som hänt på andra ställen. Istället försöker man lägga locket på.Vi har en rättighet att få uttala oss här. Jag ser det som en demokratifråga, säger Björn Alkner.

 

Läs brevet som politikerna skickade till läkaren

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.