måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ronge bakom Donners första offentliga framträdande

Publicerad: 5 maj 2011, 11:05

Pr-konsulten Paul Ronge har offentligt gett honom rådet att flytta ”så långt bort från Sverige som möjligt”. Men när Johan af Donner idag gjorde sitt första offentliga framträdande sedan skandalen briserade var det just Paul Ronge som stod i kulissen.

Ämnen i artikeln:

Röda Korset Johan af DonnerPaul RongePR

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Det var i Bonniers lokaler på Torsgatan i centrala Stockholm som den bedrägeridömde Johan af Donner valde att göra sitt första offentliga framträdande.

Inför ett drygt 50-tal kommunikationsproffs gav han sin bild av hur det är att genomleva ett mediedrev.

Från scenen berättade en till synes uppsluppen Johan af Donner om de snart två år han genomlevt i epicentrum av bedrägeriskandalen.

– Jag gör inte detta för att försöka få sympati, det handlar verkligen inte om det. Men kanske kan jag ge andra insikter om hur det är att genomleva ett sådant mediedrev.

Johan af Donners framträdande var blixtinsatt. Programmet var sedan länge spikat – men af Donners medverkan blev klar först alldeles nyligen. Och draget att låta en dömd brottsling lägga ut texten har upprört flera av gästerna.

Dagensmedia.se kan nu berätta att arkitekten bakom Johan af Donners första framträdande är pr-konsulten Paul Ronge, som även var moderator.

Tidigare har dock Paul Ronge dömt ut Johan af Donners möjligheter att tvätta sitt rykte. I en intervju med Resume gav han af Donner rådet att flytta så långt från Sverige som möjligt.

– Det finns nog inget förutom mord som är mer förkastligt i folks ögon än vad han har gjort, sade Paul Ronge till tidningen.

Han uppgav även att han aldrig skulle kunna tänka sig att hjälpa Johan af Donner med krishantering.

– Det är ett mission impos­sible, helt enkelt, sade Ronge.

Dagensmedia.se kan nu berätta att Johan af Donner och Paul Ronge har haft löpande kontakt under en längre tid.

– Vi har haft en serie samtal, säger Johan af Donner till dagensmedia.se efter framträdandet.

– Jag vet att han har uttalat sig skarpt om mig i medierna. Men jag ringde upp honom för en tid sedan. För mig var det lite som att ge sig in i lejonkulan.

Paul Ronge var även den som fick Johan af Donner att ställa upp på framträdandet – som skedde under en seminariedag om kriskommunikation arrangerad av Midfield Media.

Ronge ville dock noga poängtera att han inte är Johan af Donners pr-rådgivare.

– Jag är inte engagerad av honom, jag har inte tagit betalt, säger Ronge och tillade att det ytterst är arrangören som var ansvarig för programmet.

Johan af Donner tog, till skillnad mot andra talare, inte betalt för sitt framträdande.

Från scenen berättade Johan af Donner berättade även varför han, fram till den fällande domen i hovrätten, inte pratat med medierna om skandalen.

– Jag fick rådet av min advokat att inte säga någonting. Det går ju tvärt emot det råd man brukar ge, att man ska vara öppen och svara på frågor, men jag bedömde att det hade varit förödande om jag pratat. Det skulle uppfattas som att jag försökte slingra mig och försökte få ett mildare straff.

Johan af Donner passade även på att berätta om den bok han håller på att skriva.

– Jag har ingen förläggare, och jag vet inte ens om jag har någon penna. Men jag hoppas på att någon vill ge ut den. Att skriva har varit viktigt för mig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev