Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Röda Korset i nytt blåsväder

Publicerad: 20 Juli 2009, 06:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:18

Röda Korset stal idén till kampanjen ”Runda upp” – hotade sedan stämma upphovsmannen.


Realtid.se rapporterar i dag om härvan bakom den nationellt uppmärksammade kampanjen ”Runda Upp”. Kampanjidén går ut på att den som handlar i en butik kan välja att runda av summan uppåt och ge mellanskillnaden till en välgörenhetsorganisation.

Inititativtagaren Claes Bohman, som har en bakgrund både i reklam- och klädbranschen, fick med sig flera stora klädkedjor i projektet och även Röda Korset.  

När Claes Bohman senare skulle registrera varumärket ”Runda Upp” visade det sig att Röda Korset, via den nu brottsmisstänkte Johan af Donner redan registrerat det.

Claes Bohman kontaktade Röda Korsets Generalsekreterare Christer Zettergren men istället för att gå Claes Bohman till mötes kopplades jurister från byrån Albihns, in. I ett mejl från byrån till Claes Bohman som Realtid.se tagit del av står:

”Dina varumärkesregistreringar och Din användning utgör intrång i Röda Korsets varumärkesrätt. Vidare drar Din användning av Runda Upp (…) en otillbörlig fördel av det renommé som är förknippat med Röda Korset.”

  – Jag tog givetvis illa vid mig eftersom det i själva verket var Röda Korset som hade stulit idén från mig, säger Claes Bohman till Realtid.se.

Ett möte mellan Christer Zettergren och Claes Bohman kom till den 28 april 2008 men utan Johan af Donner, som då hade rest till New York. På mötet beslöts att Röda Korset skulle överlämna rätten till varmärket ”Runda Upp” till Claes Bohman men därefter hände ändå ingenting. Först när Claes Bohman hotade med att kontakta Röda Korsets styrelse fick frågan en lösning. Johan af Donner ringde då upp Claes Bohman.

– Johan af Donner påstod att det måste skett ett missförstånd och att Röda Korset skulle lämna tillbaka rätten till varumärket till mig. Christer Zettergren har inte gjort någonting för att lösa den här stölden. Han litade blint på Johan af Donner, säger Claes Bohman till Realtid.se.

På frågan om varför han reagerade först när Claes Bohman hotade med att gå till styrelsen säger Christer Zettergren till Realtid.se:

– Den här frågan sköttes inte av mig. Som generalsekreterare är jag inblandad i närmare 50 projekt. Jag leder dessutom en organisation som har 40.000 frivilliga och 1.500 lokalföreningar. När det blev strul på vägen fick jag träda in och lösa det hela. Konstigare än så är det inte.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.