Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Robert Noord: ”Svårt att nå ut med sin version i ett mediedrev”

Publicerad: 16 december 2014, 10:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:19

Han lämnade politiken efter avslöjandet om sexistiska sms. För Dagens Media berättar Robert Noord om turbulensen – och vad som lockar med pr-branschen.

Ämnen i artikeln:

Kreab Gavin Anderson

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Robert Noord, tidigare Socialdemokraternas toppnamn i Haninge, avgick strax innan valet. Detta efter att Expressen avslöjat att politikern skickat sexistiska meddelande till en ung kvinna aktiv inom Moderata ungdomsförbundet.

Nu värvas han av Kreab Gavin Anderson, där han ska arbeta med public affairs.

Vad är det som lockar med pr- och lobbybranschen?

– Jag har 20 års erfarenhet av politik, främst på kommunal nivå, men även av framtagandet av policys från min roll som vice ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län. Jag har lärt mig mycket och det finns en efterfrågan från näringslivet av den kunskapen.

– Det är ett nytt läge i riksdagen, men även på kommunal nivå är SD vågmästare i på många håll. Det ger upphov till frågor. Det är kul att min kompetens efterfrågas och tas till vara.

Varför just Kreab?

– Jag känner till dem sedan tidigare och har fått ett mycket gott intryck. Jag är imponerad av den kompetens och det engagemang som finns bland medarbetarna.

Hur ser du på kritiken som ibland förs fram mot politiker som går direkt till en pr-byrå?

– Man ska vara försiktig med att använda sina personliga nätverk för egen vinning, men jag anser inte att pr-branschen jobbar så. Vi hjälper främst våra kunder med att förstå hur politiska processer fungerar och det är inte ett problem. Det är bra för Sverige och svenskt näringsliv att kunskapen som våra förtroendevalda har tas tillvara. Man måste dock ha ett gott omdöme.

Du avgick efter rapportering kring sexistiska sms som du skickat till en ung kvinna, vad har du lärt dig av den historien?

– Det var en gammal historia från 2010 som var utredd mellan mig och henne, och som jag har lämnat bakom mig. Med det sagt ska man vara försiktig om man har en speciell typ av humor.

Hur anser du att du blev behandlad av medierna?

– Det var en krishantering för mig som person, då jag hamnade mitt i en mediestorm. Det är en kunskap som jag bär med mig, jag är ju lite utav en expert på det. Jag kan inte säga att medierna behandlade mig oschysst. Men det som är svårt är att nå ut med sin version när man är i ett mediedrev. Min bedömning var att historien inte skulle gå att reda ut så tätt inpå valet, och därmed riskerade att hänga med fram till valet. Jag valde då att kliva av för partiets bästa och för min egen skull.

Robert Noord börjar arbeta på Kreab omgående och kommer att ha titeln "associate director". I sitt arbete ska han främst fokusera på samhällskontakter samt public affairs.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev