Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

RK talar ut om af Donner

Publicerad: 11 juni 2009, 12:58
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:32

Efter beskedet om att Röda Korsets kommunikationsdirektör Johan af Donner fått sparken på grund av "brister i hanteringen av inköpsrutiner" har organisationen lämnat flera motstridiga uppgifter. Nu försöker organisationen reda ut vad som hänt.


Strax efter TT:s avslöjande om att Johan af Donner misstänktes för förskingring gick Röda Korset ut med ett pressmeddelande och förklarade att Johan af Donner polisanmälts eftersom han "brutit mot våra interna regler och rutiner". Exakt vad anklagelserna gällde har generalsekreteraren Christer Zettergren inte velat kommentera.

Därefter går ordföranden Bengt Westerberg ut i Dagens Industri och dementerar uppgifter om att Johan af Donner skulle vara misstänkt för bedrägeri. I artikeln nämns överhuvudtaget ingen polisanmälan.

Dagensmedia.se har under torsdagen sökt ansvariga på Röda Korset, inklusive Christer Zettergren, utan framgång.

Nu har hjälporganisationen valt att publicera frågor och svar om turbulensen på sin sajt. Röda Korset ska ha upptäckt "att något inte stod rätt till" och lämnat över ärendet till revisionsfirman Öhrlings Price Waterhouse Coopers.

"Utredningen har med stöd av det material som vi förfogar över inom Röda Korset inte kunnat bevisa att några brottsliga handlingar har förekommit, men inte heller kunnat räta ut alla frågetecken. Vi har därför polisanmält ärendet för att allt ska bli ordentligt klarlagt", skriver Röda Korset på sajten.

Samtidigt bekräftas uppgifterna om att Johan af Donner ska ha haft ett extrajobb för en tryckerifirma, något som "är en del av förklaringen" till avskedet.

"Oavsett hur det förhåller sig med det har här skett en sammanblandning av roller som inte är acceptabel", skriver Röda Korset.

Enligt Dagensmedia.ses källor ska Johan af Donner misstänkas för att ha tillskansat sig pengar, via tryckeriet.

"Det kan vi inte veta i dag. Det är något som polisens utredningen och en eventuell rättegång får utvisa", skriver Röda Korset i ett svar på den frågan.

På frågan "Om det visar sig att pengar har förskingrats, får Röda Korset tillbaka dem i sådana fall?" svarar man:

"Återigen; vi vet ännu inte vad utredningen kommer fram till i detta fall. Om det framkommer att pengar förskingrats ska vi givetvis göra allt för att få tillbaka pengarna. Röda Korset har också en försäkring som kan vara tillämplig i ett sådant läge".

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.