Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Rimligt att misstänkta har en rådgivare"

Publicerad: 16 november 2011, 11:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:50

Dagensmedia.ses avslöjande om att Wikileaks-grundaren Julian Assange anlitar Ullman PR har skapat stor debatt. Men att brottsmisstänkta anlitar pr-byråer är fortfarande ovanligt i Sverige, berättar Hans Gennerud, ordförande i Precis och Gullers Grupp.


Ämnen i artikeln:

Ullman PR

– I Sverige är det mycket ovanligt, säger Hans Gennerud.

I USA är det dock vanligare att båda sidor i en rättstvist anlitar konsulter för att hantera effekterna av en tvist. Exempelvis så anlitade den förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn pr-byrån TD International när han misstänktes för våldtäkt i New York tidigare i år, enligt Reuters.

Och att företag eller personer anlitar pr-byråer för att sköta följderna av en tvist eller ett rättsmål är rimligt, tycker Hans Gennerud.

– Alldeles oberoende av vad personen i fråga har gjort så tycker jag att man ska ha rätt till en försvarsadvokat. Och i dagens mediesamhälle är det också rimligt att man kan ha en rådgivare, vilket så klart gäller båda sidor.

Som dagensmedia.se berättade igår fick Harald Ullman skarp kritik på Svenska Dagbladets debattsida. Pontus Nyström, styrelseledamot i Svenska PR företagen och vd på Brand PR, anser att det är ett hot mot rättssäkerheten att blanda in pr-konsulter i rättsfall.

Kan pr-arbetet påverka utslaget i en rättegång?

– Jag hoppas innerligt att så inte är fallet. Jag litar på att utfallet sköts mellan rätten, åklagaren och försvarsadvokaten i en rättsprocess. Däremot kan det finnas andra frågor att hantera i anslutning till en tvist som man kan ha behov av att kommunicera publikt, säger Hans Gennerud.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Ullman PR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.