Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

”Riksdagsledamöter positiva till lobbying”

Publicerad: 30 juni 2009, 07:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:19

Nio av tio riksdagsledamöter anser att kontakter med lobbyister ger bättre beslutsunderlag, enligt en rapport.


Enligt rapporten, som TNS Gallup genomfört på Precis uppdrag, har tre av fyra riksdagsledamöter kontakt med lobbyister varje vecka. Kontakterna sker främst genom utskottsarbetet och oftast via mejl och telefon. Personliga möten är desto mer ovanligt, enligt undersökningen.

De flesta som i det här fallet omfattas av termen ”lobbyister” är representanter från fackförbund, näringsliv och organisationer snarare än dessas pr-konsulter.

Undersökningen visar också, kanske föga förvånande, att riksdagsledamöterna uppskattar sina kontakter med lobbyisterna. Nio av tio anser att det ger dem bättre beslutsunderlag medan tre av tio uttrycker en oro för att lobbyister påverkar demokratin negativt.

- Lobbying är en naturlig del av den moderna demokratin, men det är sällan som villkoren för att påverka politiska beslut diskuteras. Det saknas fakta om hur riksdagsledamöterna uppfattar situationen. Undersökningen och seminariet i Almedalen är PRECIS bidrag till ett öppet samtal om ett område som det finns många förutfattade meningar om. Vi vill avdramatisera lobbying, säger Precis ordförande Hans Gennerud i ett pressmeddelande.

102 riksdagsledamöter deltog i undersökningen, som presenteras i dag, tisdag, på ett seminarium i Almedalen.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.