Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

RFSL: ”Media skapar sensation"

Publicerad: 6 Juli 2012, 08:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:16

RFSL är nu på plats i Almedalen för att genomföra den kampanj kring hiv som dagensmedia.se tidigare har skrivit om. Dagensmedia.se träffade RFSL:s vice ordförande Christian Antoni Möllerup för att prata mediernas makt vad gäller hiv-prevention och lagstiftning.


Ämnen i artikeln:

RFSLAlmedalenPolitikerveckan

I dag talade RFSL:s vice ordförande Christian Antoni Möllerup om medierapporteringen kring hiv vid ett frukostsamtal i Almedalen. Samtalet rörde sig kring hur rapporteringen har ändrats och hur begrepp som” hivman” och ”aidshotet” har myntats.

Efteråt pratade Christian Antoni Möllerup med dagensmedia.se om hur han uppfattar att mediernas rapportering under åttiotalet lade grunden för den informationsplikt för hiv-positiva som förbundet nu vill avskaffa.

- Media har påverkat lagstiftningen jättemycket. Det var media och den panik som de rapporterade om som under åttiotalet skapade en bild där politikerna kände trycket att de behövde göra något. Det ledde till både den lagstiftning vi har i dag och att man satsade på bidrag för preventionsarbete.

RFSL vill också att just anslagen till preventionsarbetet ska höjas, men Christian Antoni Möllerup säger att anslagen minskat samtidigt som behovet av sådana åtgärder har ökat. 

- I dag har vi lägre bidrag till prevention än vad vi harde under åttiotalet. Samtidigt har paniken kring hiv minskat och prevention nämns allt mindre i medierna.

Tror du då att medierna kan påverka så att bidragen till preventionsarbet höjs?

- Ja, och att man tar diskussionen, man behöver prata mer om de preventiva behoven. Men det är känsligt, många journalister har frågat oss om det inte är diskrimenerande. Det finns en uppfattning att man pekar ut folk om man pratar om prevention.

Hur tycker du att medierapporteringen kring hiv borde se ut?

- Det borde pratas mer om hur prevention men också om hur statistiken ser ut. Media borde lämna sin jakt på förövarna, men det är ju en del av medias roll att skapa sensation. I början av åttiotalet var rapporteringen mer nyanserad, trots att det också var mycket panik. Vi har myckett att lära från åttiotalet.

RFSL ska fortsätta sin kampanj för att skapa uppmärksamhet kring hiv under Stockholm Pride, där organisationen bland annat ska genomföra en utfrågning av Smittskyddsinstitutets generaldirektör.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.