Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Raketen: Årets skandaler

Publicerad: 4 januari 2013, 13:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:59

Dagens Medias reportrar listar 2012 års mest omtalade händelser. Kristin Djerf tar tag i skandalerna som alla pratade om.


Tårtgate

Makode Lindes skrikande black face-tårta på Moderna Museet i april startade debatten om afrikanska nidbilder i offentligheten. Diskussionen fortsatte med Lilla hjärtat-gate och Tintin-gate för att mot slutet av året fullständigt spåra ur med pepparkaksgate och Disney-gate.

Järnrörsgate

Ledande sverigedemokrater visade sina rätta jag när de jagade en man med järnrör, kallade personer för ”babbe”, ”blattelover” och ”hora” och sa åt Soran Ismail att Sverige inte är hans land. Allt fångades på film. Expressens välregisserade avslöjande resulterade i mången SD-höjdares avhopp. Och starkare stöd från väljarna.

Hen-gate

DN förbjöd sina medarbetare från att använda hen i nyhetstexter, eftersom det kunde ses som ett ”queerpolitiskt ställningstagande”. Beslutet orsakade twitterstorm och en fråga i Quizkampen.

@sweden-gate

När Sonja Abrahamsson tog över Visit Swedens twitterkonto och skrev om judars könsdelar, nådde uppmärksamheten ända till Stephen Colberts tv-studio i USA. Han fick aldrig bli @sweden-kurator, men Visits Swedens is i magen bidrog till kampanjens Grand Prix i Cannes.

Köttgate

Way Out West kränkte många när de förbjöd försäljning av kött på festivalområdet. Mest kränkta var GT som agerade genom att bjuda på korv och köttbullar utanför grindarna. Lugers pr-chef reagerade nyanserat och jämförde med att dela ut hakkors på en antirastgala.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.