Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Rädda Barnen sågar regeringen

Publicerad: 16 april 2015, 11:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:04

Avdrag för donationer till välgörenhet kan snart försvinna. Nu samlar flera välgörenhetsorganisationer ihop sig och riktar kritik mot regeringen.


Regeringen förslår att slopa avdragsrätten på gåvor till ideella organisationer. Går förslaget igenom så kommer det inte längre att vara möjligt att göra avdrag på de gåvor man tidigare har kunnat ge till välgörenhet.

Nu rasar Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII) mot förslaget med den nystartade kampanjen "250 miljonersfrågan". I FRII ingår bland andra Barncancerfonden, Amnesty International och Rädda Barnen.

Kampanjen är framtagen av pr-byrån Rippler.

– Jag skulle säga att det är unikt med hur många som har slutit upp. Ofta är organisationerna måna om att driva olika frågor, men det här förslaget drabbar så många i den sektorn så därför har de gått med på att göra det här tillsammans, säger Mikael Ehrlington, projektledare på Rippler, till Dagens Media.

Kampanjen består av sajten 250miljonersfragan.se där organisationen samlar argument för att visa hur dumt de tycker att regeringens förslag är. Det finns också en namninsamling och resultatet av den ska lämnas in till finansministern Magdalena Andersson efter sommaren.

– Den socialdemokratiska regeringen har alltid värnat om solidaritet. Samtidigt verkar den tycka att det är bättre att ta bort det här avdraget än andra. Logiken brister när man tycker det är ok att göra avdrag för att renovera taket, men inte för att hjälpa flyktingar, säger Mikael Ehrlington.

En debattartikel har också publicerats i Aftonbladet. Enligt Mikael Ehrlington har artikeln mötts av god respons och flera borgerliga partier har slutit upp.

– Både Kristdemokraterna och Centerpartiet har lyft frågan. Det har MUF också gjort och twittrat om det, säger Mikael Ehrlington och fortsätter:

– Gåvoavdraget har varit centralt för till exempel Kristdemokraterna, så jag tror inte heller att de gör det här bara för att slå på regeringen. Även om det säkert är en bonus.

 

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.