Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

PSL: "Jag var både lycklig och livrädd"

Publicerad: 28 oktober 2013, 10:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:58

Rockikonen var välkänd för sina lustmord på journalister. För Dagens Media minns Per Sinding-Larsen, Anders Hvidfeldt och Niklas Källner sina möten med Lou Reed.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSVTSkavlanAftonbladet

Lou Reed, en av rockhistoriens mest inflytelserika artister, hittades i går död i sitt hem på Long Island, New York. Han dog i sviterna av en leversjukdom.

Lou Reed blev 71 år.

Förutom musiken var Lou Reed känd för att vara en av rockvärldens mest svårintervjuade stjärnor. Journalister världen över darrade när de fick audiens – ofta parat med instruktioner från skivbolaget om vad Lou Reed inte ville prata om (till exempel sin musik) och vad han ville prata om (exempelvis ljud, distpedaler och rörförstärkare).

Dagens Media har intervjuat tre journalister som alla har levande minnen av sina möten med Lou Reed. Här är deras berättelser.

</br>

Niklas Källner: ”Jag insåg att jag bara hade en enda frågeställning”

Hans redaktion på programmet Centrum var stora fans. Själv var Niklas Källner måttligt intresserad av Lou Reed.

Men hans chefer tyckte att det var en bra idé att skicka den då 23-årige Niklas, vars segment i programmet gick ut på att kulturpersonligheter fick berätta om "konstverket som förändrade deras liv”, för att träffa Lou Reed som besökte Stockholm.

Bara timmar innan intervjun drabbades Niklas Källner av lätt panik då han själv insåg det jobbiga scenario han snart skulle kliva rakt in i. Han hade i stort sett bara en frågeställning med sig. Och trettio minuter bokade med Lou Reed.

– Vi rasslade ihop ett gäng frågor, ganska på måfå, minns Niklas Källner.

Sedan bar det av. Efter att ha bränt av ett antal frågor om Lorraine Ellison, en soulsångerska som Lou Reed gillade, var det 23 minuter kvar av intervjun.

Och där börjar den delen av intervjun som  produktionsbolaget Filt har gjort odödligt genom att publicera på Youtube. Det har kallats ett ”skolexempel på hur en intervju inte ska gå till ” och en intervju som ”övergår i tortyr”. Niklas Källner kan ingenting om Lou Reed, vilket rockikonen – van vid lismande journalister – snabbt förstår.

– Jag tycker att han i allt detta visade något väldigt ömsint. I början körde han på ganska hårt, men sedan började han få sympati för mig och vi började prata om journalister. När vi några år senare tittade igenom materialet tyckte vi att det fanns en bra historia där.

Mot slutet av intervjun ger Lou Reed sin dom över journalistkåren:

– They are disgusting, säger Lou Reed, men tillägger snabbt.

– With the exception of you.

</br>

Per Sinding-Larsen: ”Jag var både lycklig och livrädd”

Året var 1996. Musikjournalisten Per Sinding-Larsen hade ”efter år av tjat” fått till en intervju med Lou Reed för ZTV. Han avgudade Lou Reed – och ville inte sumpa sin chans genom att inte vara påläst.

– Jag var både lycklig och livrädd. Det finns nästan lika många livliga beskrivningar om lustmord som Lou Reed har genomfört på journalister som det finns intervjer med honom, säger Per Sinding-Larsen.

En frenetiskt research tog sin början, som innefattade ett långt besök på en musikaffär på Götgatan. Där pluggade Per på om olika distpedaler och gitarrljud.

Man brukar säga att vägen till hjärtat går genom magen. Och det var där Per lade krutet inför intervjun.

– Jag studerade noga vad Lou Reed faktiskt brukade göra när han kom till Sverige och fick veta att han brukade besöka restaurangen Nils Emils på Folkungagatan. Och vad gjorde han där? Han åt sill.

Per Sinding-Larsen är själv en sillfantast. Han gick till Stockholms bästa sillhandel och köpte med sig sju burkar sill som han omsorgsfullt paketerade i en väska.

– Kanske, kanske, kan det gå vägen tänkte jag.

Och det gjorde det.

– Det blev en sådan succé att han nästa bara ville prata om läget i Östersjön.

Efter att isen var bruten kunde de två männen prata om ”vad som helst”. På Per Sinding-Larsens vägg sitter ett sällsynt bevis på att Lou Reed faktiskt kunde tycka om journalister.

– Jag har ett kort på honom och mig där han har tagit av sig sina solglasögon och ler brett. På den tiden gjorde han nästan aldrig någon av de två sakerna. Folk jag visade kortet för trodde att jag stod bredvid en vaxdocka.

Senare försökte Per Sinding-Larsen återanvända sitt mat-trick med en annan stjärna. Med sig i väskan hade han då en burk surströmming.

Det gick sådär.

– Go away, this smells like the foreskin of an elephants dick.

</br>

Anders Hvidfeldt: ”Tom Waits var värre"

I dag är han presschef på SVT. Men 1996 var Anders Hvidfeldt nöjesjournalist på Aftonbladet.

I en ”typisk skivbolagsriggad” intervju skulle han få träffa Lou Reed på Grand Hotel i Stockholm. I dörren på väg in träffade han Måns Ivarsson, från värsta konkurrenten Expressen.

– Han bara skakade på huvudet som att han ville signalera ”passa dig”, säger Anders Hvidfeldt.

Han hade fått rådet av skivbolaget att Lou Reed inte ville prata om sin nya skiva. Istället ville hen prata om ljud – och rörförstärkare.

– Jag hade ju spelat i band när jag var yngre, men visste inget om rörförstärkare. Jag tänkte att jag skulle ta det på volley och bara köra på ändå.

När Anders Hvidfeldt i går fick höra om Lou Reeds bortgång gick han in i Mediearkivet och sökte upp sin 17 år gamla text. Den kom att handla om helt andra saker än rördrivna stärkare.

– Om jag inte var piskad att sitta och prata med dig skulle jag vilja ut ochåka långfärdsskridskor, säger Lou Reed i intervjun och tillägger.

– Änderna därute i vattnet, fryser inte de om fötterna?

Även om Lou Reed var egensinnig och svår att intervjua hade han en överman i genren, enligt Anders Hvidfeldt.

– Jag träffade även Tom Waits och det var värre, säger han.

</br>

Här är Niklas Källners omtalade intevju med Lou Reed.

<iframe width="468" height="351" src="//www.youtube.com/embed/BrM6_KURJNU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev