Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Primebossens pappapeng – 8 miljoner kronor

Publicerad: 8 januari 2013, 05:52
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:59

Pr-koncernen Prime delade ut 20 miljoner kronor – varav grundaren Carl Fredrik Sammeli fick nära 8 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

PrimePrime PR

Den svenska kommunikationskoncernen Prime minskade både omsättning och byråintäkt under sitt senaste brutna räkenskapsår, som sträckte sig till sista april 2012.

Det innebar att bolagets svit av tillväxt varje enskilt räkenskapsår sedan 2004 bröts.

Koncernchefen Markus Gustafsson sade nyligen till Dagens Media att Prime nu känner av den bistra konjunkturen efter höstens varselvåg.

– Jag kan garantera att vi håller våra volymer trots att omvärlden är i recession, men jag tror inte vi kommer ta något tillväxthopp under 2013, sade Markus Gustafsson.

Trots detta valde Prime att dela ut rejält med pengar till sina ägare 2012. Det visar Prime Internationals bokslut som inkom till Bolagsverket under december.

Där framgår att Prime International AB (moderbolag till Primekoncernens olika verksamheter, bland andra Prime PR samt United Minds) delade ut 20 miljoner kronor till aktieägarna.

53,9 procent bolaget ägs av Prime International PR AB, och resten ägs av ett antal medarbetare som blivit partners.

Prime International PR AB delar i sin tur ut 10,8 miljoner kronor till sina ägare Carl Fredrik Sammeli, Fredrik Andersson (gruppchef corporate communication) Markus Gustafsson (koncernchef) Jonas Palmqvist (vice koncernchef) Niclas Nordström (key account manager) samt Marcus Wenner (planningchef).

Det innebär att grundaren och storägaren Carl Fredrik Sammeli, som sedan i höstas befinner sig på ett sabbatsår i Sydafrika, själv fick omkring 7,9 miljoner kronor. Markus Gustafsson, Jonas Palmqvist och Fredrik Andersson fick nöja sig med knappt 800 000 vardera.

Carl Fredrik Sammelis miljoner går formellt in i hans bolag Collegium Holding BV som är registrerat i Holland – ett land känt för sina förmånliga skattevillkor.

Dagensmedia.se har sökt Carl Fredrik Sammeli.

Charlie Stjernberg, partner samt pressansvarig på Prime, svarar för hans räkning.

– Carl Fredrik Sammeli låter hälsa från ett soligt Kapstaden att pappaledigheten först och främst bekostas av utdelningen samt att han av tradition vill ha en buffert för att kunna agera internbank i den händelse någon delägare vill förändra sitt innehav, det vill säga sälja av.

Carl Fredrik Sammeli har fyra barn. Han sade i höstas till dagensmedia.se att tanken under den årslånga pappaledigheten – vilket är första gången han är borta från sin skapelse en så lång sammahängnade period – är att ägna sig så är att ägna sig så lite som möjligt åt jobb, och desto mer åt hämtning, lämning, matlagning och läxläsning.

– Jag är passionerat intresserad av mitt jobb. När man har ett eget företag är medarbetarna som plantor i din rabatt, och du kan inte sluta vattna bara för att klockan har blivit sex eller för att det är semester. Samtidigt har jag en skyldighet, mot mig själv och mot min familj, att visa att jag kan leva ett helt liv, utanför jobbet, sade Carl Fredrik Sammeli till Dagens Media.

Prime i siffror

Samtliga siffror gäller perioden 1/5 2011 - 31/4 2012. (Föregående räkenskapsårs siffror inom parentes)

Omsättning: 174,5 (175,7) miljoner kronor

Byråintäkt: 149,2 (150,1) miljoner kronor

Resultat efter finansiella poster: 19,3 (19,9) miljoner kronor

Samtliga ägare i Prime International AB

Carl Fredrik Sammeli

Tegnergatan 16 Holding AB (Fredrik Andersson)

Johanna Rehnvall

Marcus Wenner

Markus Gustafsson

Per Hansen

Jonas Palmqvist

Marie Söderqvist

Anders Hult

Niklas Nordström

Egenmakt AB (Niklas Nordström)

Tom Beckman

Carl-Fredrik Jaensson

Charlotte Witte

Jessica Johansson

Ulrika Bernhoff

Mattias Oljelund

Charlie Stjernberg

Prime International PR AB

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PrimePrime PR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.