fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Prime-konsult jämför regeringens politik med ebola: "Ville skapa uppmärksamhet"

Publicerad: 7 oktober 2014, 08:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26

På en dag dog 121 personer i ebola i Sierra Leone. Nu liknar en av Sveriges mest erfarna opinionsbildare regeringens politik vid det dödliga viruset.


DT

Dante Thomsen


Efter att regeringen i går presenterade uppgörelse mot vinster i välfärden har debatten rasat i pressen och på sociala medier.

Tonläget har varit mycket uppskruvat. Exempelvis har Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig för välfärdsfrågor på den liberala tankesmedjan Timbro, förklarat att det nu är " krig".

En annan debattör som hår hårt åt regeringens politik är Janerik Larsson, författare och tidigare vice vd på Kinnevik och Svenskt Näringsliv samt nuvarande konsult på Prime PR.

Han liknar kritiken mot vinster i välfärden vid ebolaviruset, som i skrivande stund skördat över över 3400 liv i Västafrika.

" Hösten 2011 släpptes ett ideologiskt Ebolavirus ut i den svenska samhällsdebatten: ”vinst i välfärden”", skriver Janerik Larsson bland annat i Svenska Dagbladet.

Han menar att debatten saknar vett och sans, något som han delvis skyller på " en vänsterpopulistisk tidsanda i media" och manar nu till " ett samlat systemförsvar".

" Viruset kan mycket väl sprida sig om drabba andra näringslivsaktörer. Vinst är av fundamental betydelse för marknadsekonomin. Det stora utredningsmaskineri som Vänsterpartiet med stöd av S + MP sjösatte igår kommer säkert några tolka som en möjlighet att förhandla sig fram till för dem fiffiga lösningar, men min tro är att det i stället är hög tid att på allvar börja bekämpa den ideologiska smittan", skriver Janerik Larsson.

Blogginlägget har både risats och rosats.  Kritikerna menar dock att jämförelsen med ebolaviruset är direkt osmaklig.

Dagens Media ringde upp Janerik Larsson för att fråga hur han tänkte.

– Ja, alltså jag har skrivit om den här frågan i ungefär sådana här tongångar under ett par års tid. Men just den här jämförelsen kan man alltid ha synpunkter på, säger han och skrattar.

Janerik Larsson fortsätter:

– Men det är klart att avsikten från min sida var att skapa uppmärksamhet kring det jag skriver.

Du gjorde jämförelsen för att det är en bra rubrik?

– Jag vet inte. Jag tyckte att det var en bra bild eftersom att det här inte bara är en vänsterdebatt utan en debatt som haft många svängar. Då tänkte jag att just den här smittoefekten, att den sprider sig så snabbt, var en bra bild.

Ebolaviruset smittar via kroppsvätskor, hur smittar kritiken mot vinstuttag i välfärden?

– Haha, så långt har jag inte tänkt. Jag tittade på BBC igår och då berättade de att man räknar med att ebola kommer att finnas i Frankrike och Storbritannien om några veckor så det var just den här snabba spridningen jag tänkte på.

– Det är det här med att väga blöjor och så vidare som eldade igång det här. Oavsett hur fel det var har det levt vidare sedan hösten 2011.

Är du själv rädd för att bli smittad av det här "ideologiska viruset?"?

– Nej, jag tror jag är garanterat vaccinerad mot just detta.

Hittills har 3 400 personer dött i ebola. Detta likställer du alltså med kritik mot vinstuttag i välfärden. Är det en rimlig jämförelse?

– Nej, alltså, som det står i texten är det just den blixtsnabba spridningen jag syftar på.

Vad tycker du om kritiken att den är osmaklig?

– Det är klart att det är en tillspetsad bild som syftar till att väcka uppmärksamhet, så är det. Det är inte helt ovanligt i journalistbranschen.

Ingår det i ditt uppdrag som konsult för Prime att lobba för vinster i välfärden?

– Nej, jag har två arbetsgivare. Jag arbetar också åt Stiftelsen fritt näringsliv (Timbro) och i den mån som det här ingår i något av mina uppdrag så är det för dem, att värna om marknadsekonomin och fri företagsverksamhet. Det ingår inte i mitt uppdrag för Prime.

Janerik Larsson har skrivit ett 20-tal böcker och har också ett förflutet som politisk redaktör på Sydsvenskan och chefredaktör för Svenska arbetsgivareföreningens veckotidning. 1980 tilldelades han Stora journalistpriset.

UPPDATERING:

Janerik Larsson vill förtydliga att det är debatten om vinster i välfärden och inte politiken som han kritiserar i sitt blogginlägg.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev