Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökPR

Pride engagerar politiker att ta ställning mot Putin

Publicerad: 29 Juli 2013, 11:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:39

Nu uppmanar Stockholm Pride Sveriges makthavare att ta ställning mot diskrimineringen av hbtq-personer i Ryssland.


Ämnen i artikeln:

Stockholm Pride

Dagens Media har tidigare berättat om Stockholm Prides kampanj #gowest som nått sitt syfte att "trenda" i Ryssland.

I Ryssland har Pride-festivalen förbjudits fram till 2112, men genom en funktion som översätter tweetsen till ryska får kampanjen det att se ut som att de skickats från Ryssland.

Nu utmanar Pride Sveriges makthavare att ta ställning mot förtrycket mot hbtq-personer i Ryssland genom att delta i kampanjen.

– Om vi tillsammans ser till att #GoWest ännu en gång blir ett trending topic i Ryssland kan vi räkna med att Putin får vetskap om att Sverige står bakom landets hbtq-aktivister och deras frihetskamp, säger Peter Rimsby, ordförande för Stockholm Pride i ett pressmeddelande.

Under våren har det rapporterats om flera fall då våld riktats mot hbtq-personer i Ryssland. Bland annat hittades en ung man brutalt mördad i Volvograd. Ett dussintal hbtq-aktivister greps även i Moskva när de protesterade mot förbudet att fira pride. den ryska Duman har även röstat igenom ett förbud mot "propaganda för icke-traditionella sexuella relationer mellan minderåriga".

– Situationen för hbtq-personer i Ryssland förvärras med en skrämmande accelerering och vi vägrar stå tysta och se på medan det händer, säger Peter Rimsby.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är en av dem som offentligt tagit ställning mot diskrimineringen på just Twitter:

 "Uppvigling till hat mot LGBT-personer i Ryssland är på uppgång efter ny lag. Motbjudande. Omänskligt" twittrar han i dag.

Helen Preutz


Ämnen i artikeln:

Stockholm Pride

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev