Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Pr-proffsen om Löfven: Feg, sen och nervös

Publicerad: 11 September 2015, 04:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:52

Löfven har inte vågat tillräckligt enligt PR-konsulterna.


Stefan Löven har fortsatta problem med förtroendet hos allmänheten. Den senaste väljarbarometern från Demoskop visade att hela det rödgröna blocket fortsätter att tappa i opinionen och att alliansen nu är större. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna, trots det aktuella läget med flyktingkatastrofen.  

Den S-märkte PR-konsulten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att det bristande förtroendet för Stefan Löfven handlar om att kommunikationsteamet bakom är för oerfarna och nervösa.

– Han har varit alldeles för försiktig och inte vågat visa upp sig. Jag tror att det finns en oro efter vad som hände med Håkan Juholt och Mona Sahlin. Sedan tror jag inte att det handlar om att människor tycker illa om Löfven, utan framför allt att man tycker att han är för tillbakadragen, säger Stig-Björn Ljunggren till Dagens Media.

Han menar även att Stefan Löfvens position som ledare för en mycket svag minoritetsregering är en del i varför förtroendet för honom fortsätter att dala.

– Till och med Jesus hade haft svårt i den situationen. Det är en taskig utgångspunkt. Det gör att människor uppfattar det som att ingen tar ansvar och det gynnar såklart partier som Sverigedemokraterna.

Charlie Stjernberg, publicitetsspecialist på kommunikationsbyrån Prime, håller med om att mycket av Stefan Löfvens förtroendeproblem har att göra med det svåra parlamentariska läget.

 – Det handlar framför allt om att förtroendet för hela politiken börjar holkas ur, det är fonden för socialdemokratins kris. Det finns inget pr-knep som kan lösa det svåra parlamentariska läget. Det Löfven skulle ha behövt göra redan från början var att sätta realistiska mål för vad som går att genomföra och att tydligt kommunicera det. Trummar man på med en retorik som sen inte går att förverkliga gräver man djupa gropar för sig själv. Nu blir regeringen symbolen för det låga förtroendet för hela politiken. 

Charlie Stjernberg tror att vad som behövs för att vända trenden med rasande opinionssiffror för Löfven och regeringen, är att återskapa bilden av den kompetenta socialdemokratin.

­ – Ser man till socialdemokratins historia i regeringsställning har ju till och med de värsta kritikerna medgett att de varit rätt bra på att styra landet och de har alltid fått en viss credd för att vara kompetenta. De måste sluta huka i frågor, framför allt vad gäller integration och invandring, sådana frågor som engagerar folk.

Tanja Tabrizian Selfors, pr-konsult på pr-byrån Westander, som tidigare bland annat varit kampanjansvarig för Folkpartiet i Göteborg, tycker också att Stefan Löfven och regeringen har varit för rädda att uttrycka sig i viktiga valfrågor.

– Jag tror att rädslan är kopplad till de låga opinionssiffrorna. Det gör att de hellre sitter still i båten än tar tydlig ställning och kanske tappar ännu mer. Men det tror jag är helt fel väg att gå. En statsminister ska inte följa opinionen, utan bilda den.

Charlie Stjernberg och Tanja Tabrizian Selfors är eniga om att Stefan Löfven varit för sent ute att ta tydlig ställning vad gäller den senaste tidens flyktingkatastrof och att det är en bidragande faktor till att förtroendet sjunker.

– Om vi tar Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-tal så var ju det för redan ett år sedan. Vad gäller flyktingkrisen hade Löfven verkligen chansen att visa sig upp som en kraftfull ledare men även där var han sent ute, säger Tanja Tabrizian Selfors.

Så vad kan Stefan Löfven göra från kommunikationssidan för att vända trenden? Charlie Stjernberg säger att ett förslag skulle vara att oftare placera statsministern i sammanhang där han själv känner sig trygg.  

– Stefan Löfven upplevs inte alltid bekväm i de framträdanden han gör i stora sammanhang och det tror jag kan skapa otrygghet hos väljarna. Framför allt i orostider som dessa. Då vill man ha en ledare som utstrålar trygghet och stabilitet. Frågan är om man inte ska börja med att placera honom i en miljö där han själv känner sig hemma och bygga upp förtroendet från det hållet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.