Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-konsulternas dom efter mutanklagelserna

Publicerad: 20 september 2012, 12:35
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:57

I och med anklagelser om pengatvätt och mutor stormar det nu kring Telia. Men när det gäller krishanteringen finns inte mycket att klaga på. Det anser pr-konsulterna Patrik Westander och Lars Thalén.

Ämnen i artikeln:

WestanderTeliaPatrik Westander

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

DT

Dante Thomsen


I SVT:s "Uppdrag Granskning" i går framkom anklagelser om eventuella mutor och pengatvätt på Telia. I morse gick Telias vd Lars Nyberg ut i P1-morgon och meddelade att han avgår om anklagelserna visar sig stämma.

Patrik Westander, vd på pr-byrån Westander, tycker att Telia har hanterat anklagelserna väldigt bra.

– De har följt regelboken. Man gjorde sig tillgänglig redan morgonen efter Uppdrag Granskning i P1-morgon och kallade snabbt till presskonferens. Mer tillgänglig än så kan man inte vara, säger han och till dagensmedia.se och fortsätter:

– Sedan har Lars Nyberg inte gjort några försök att förminska problemet och dessutom tydligt redovisat åtgärder genom att tillsätta en oberoende utredare.

Lars Thalén är partner på pr-byrån K-street Media Advisors och han poängterar att vi faktiskt inte vet vad som hänt än.

– Däremot är jag överraskad över att Telia inte gjort mer för att vara mer redo och för att föregripa programmet. De har ju vetat om att det ska sändas i flera veckor.

Däremot tycker han, precis som Patrik Westander, att Telia varit duktiga på öppenheten.

– På det sättet är det välskött.

Patrik Westander ser dock två missar som redan har begåtts i krishanteringen. För det första anser han att Lars Nyberg uttrycker sig onödigt när det gäller allvaret i situationen.

– Det känns märkligt att prata om själva anklagelsen som "otroligt allvarlig". Det otroligt allvarliga är förstås om det faktiskt ligger något i anklagelsen, säger han.

Han anser också att Lars Nyberg inte borde ha diskuterat sin egen avgång.

– Det är olyckligt att Lars Nyberg i P1-intervjun spekulerar i sin avgång. Om man känner sig övertygad om att man inte gjort något fel så ska man inte börja prata om att avgå. "Teliachefen öppnar för att avgå" är en oemotståndlig rubrik som han inte bör bjuda journalisterna på, säger han.

Lars Thalén säger att Telia löper en större risk att tappa anseendet än andra bolag.

– Med den ägarbild och den historia som bolaget har blir det en oerhört hög anseenderisknivå. Det vore inte dumt att ta ett helhetsgrepp kring de frågorna, säger han.

Även Patrik Westander menar att ägarförhållandena på Telia innebär att företagets varumärke är särskilt utsatt.

– Ett stort företag förväntas ta ett stort samhällsansvar och självklart avstå från kriminella handlingar. I synnerhet när det finns ett stort statligt ägande i företaget. Det är klart att all medieuppmärksamhet kring eventuella mutbrott eller penningtvätt slår väldigt hårt mot varumärket, säger han.

Vad innebär det om anklagelserna är sanna?

– Jag vill inte spekulera i vad det innebär om anklagelserna är sanna och egentligen tycker jag att Lars Nyberg ska spekulera så lite som möjligt också. Han ska bara markera ansvarstagande.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev