Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-konsulterna om Alliansens betygsförslag: "En mardröm"

Publicerad: 25 mars 2014, 14:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:42

Regeringens förslag om att införa betyg från fjärde klass sågas av både forskare och Lärarförbundet. Nu riskerar utspelet att bli en rejäl pr-mardröm både för Alliansen och Folkpartiet.


Ämnen i artikeln:

Alliansen

Den senaste Pisaundersökning slog ner som en bomb i vintras. Sedan dess har skolan seglat upp som den viktigaste frågan i valet, enligt en undersökning från DN och Ipsos.

Utspelen har duggat tätt från partierna som alla vill ta initiativet i skolfrågan och så sent som igår lanserade Alliansen ett nytt förslag om att införa betyg redan i årskurs fyra.

Men förslaget har fått hård kritik från bland andra fackförbundet Lärarförbundet samt av forskare och oppositionen.

– Eleverna som presterar lågt i skolan får ta en smäll, säger Anders Jönsson, docent i utbildningsvetenskap, till Metro.

Metro körde också nyheten om Jan Björklunds förslag på sin etta i dag med rubriken "Angrips från alla håll".

Utspelet riskerar nu att bli en pr-mardröm för Folkpartiet, som har skolan som sin viktigaste fråga. Och det mitt under valåret.

– Folkpartiet förlorar ytterligare i trovärdighet i den enda fråga de borde ha trovärdighet i. Det är dock en tacksam situation för Fredrik Reinfeldt. Redan nu får de små Allianspartierna väldigt lite utrymme, och nu kommer han kunna gå in och balansera upp debatten och rädda Jan Björklund och själv framstå som förståndig på köpet, säger Joanna Mossberg, pr-konsult på Grayling och fortsätter:

– Jag tror att det generellt är en pr-strategi som Alliansen förlorar på. Det är mycket märkligt att gå ut så stort med ett förslag som uppenbarligen är så dåligt förankrat både i forskning, skolvärlden och oppositionen.

Även Birger Östberg på pr-byrån Westander anser att förslaget om betyg från årskurs fyra kan straffa Alliansen och Folkpartiet.

– Betygsutspelet är det senaste och mest kontroversiella utspelet i ett smatterband av försök från Alliansen att bygga utbildningspolitiskt förtroende. Tidigare under våren har det handlat om välförankrade förslag som få kunnat vara emot. Men nu domineras rapporteringen av att såväl lärare och elever som forskare och andra Allianspolitiker är djupt oeniga med landets skolminister. Det är en mardröm för Jan Björklund, säger Birger Östberg till Dagens Media och fortsätter:

– Skolfrågan håller på att segla upp till en av valets viktigaste frågor och regeringen satsar hårt på att återta initiativet. Men det är mycket som går Alliansen emot just nu. Kritiken mot betygsutspelet landar ovanpå förra veckans knäckebrödsskandal från Hälsans förskola. I dag minns inte många väljare att regeringen nyligen lanserade skärpta krav på friskolorna och offensiva satsningar på förskolan och speciallärarna, säger Birger Östberg.

Karin Pontén är vd på Vår pr-byrå:

– Kritiken mot Alliansens nya skolförslag kommer minst sagt olyckligt med tanke på att skolfrågan är Folkpartiets baby. Alliansen behöver medvind, inte motvind, för att vinna valet. Förra reformen är inte utvärderad ens förrän det kommer ett nytt förslag och man kan inte låta bli att känna att man saknar lite mer långsiktighet i politiken både när det gäller skolan, försvaret och vården.

Nyligen tvingades Alliansen också backa från ett förslag om sänkt studiebidrag efter att ha fått hård kritik. Även det blev en pr-mardröm för de fyra Allianspartierna.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Alliansen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News