lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-konsulter är mindre beroende av journalister

Publicerad: 21 oktober 2014, 04:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

Pr-konsulters beroende av journalisterna har minskat tydligt, enligt en magisteruppsats från Göteborgs Universitet av Malena Eklund.


SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


I magisteruppsatsen "Ett motvilligt äktenskap" har Malena Eklund granskat relationen mellan pr-konsulter och journalister. Med hjälp av samtalsintervjuer har Eklund undersökt hur konsulterna och journalisterna ser på sin relation.

Uppsatsen, där Perspective Communication varit med som stöd och uppdragsgivare, kommer bland annat fram till att konsulternas beroende av journalisterna har minskat tydligt.

Detta då digitaliseringen lett till att journalisterna numer själva kan föra en dialog direkt med företagen via Facebook eller via Twitter.

"...och då finns istället pr-konsulterna i bakgrunden och stöttar företagen. I och med digitaliseringen så har även rollen för PR-byråerna förändrats och det har blivit vanligare att vara en mer stödjande och en utbildande part till företagen och organisationerna som själva får ha direktkontakt med media via de olika digitala kanalerna istället för att konsulterna har det", skriver Eklund i uppsatsen.

För Dagens Media utvecklar hon:

– Medielandskapet har förändrats i och med digitaliseringen och då har omvärlden fått anpassa sig. Det innebär bland annat att man som företag eller organisation lättare kan nå ut direkt till sin publik, oavsett om man använder sig av en pr-konsult eller ej, vilket innebär att man inte behöver ta vägen via journalister och de traditionella medierna, säger Malena Eklund, som tog kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap 1997.

Därefter har hon arbetat med kommunikation bland annat som verksamhetschef och enhetschef inom den ideella sektorn.

Sedan förra hösten har hon varit tjänstledig för att skriva magisteruppsatsen "Ett motvilligt äktenskap", som konstaterar att fler journalister tar kontakt med pr-konsulter i dag jämfört med för tio år sedan. Orsak: minskade resurser och tidspress inom journalistkåren.

– I och med mediesystemets förändringar så har arbetsvillkoren förändrats för många journalister och medfört högre ekonomiska krav på alla nivåer i nyhetsprocessen och digitaliseringen är också en orsak till att mediebranschen tvingats genomföra drastiska förändringar. Så om det finns färre journalister och medier så minskar kontaktytorna för pr-konsulterna och man tvingas finna nya vägar att nå ut till sin publik.

Uppsatsen visar även att den ökande pressen på journalisterna är något som pr-konsulterna inte ser som önskvärd, då de tycker att det är viktigt att journalistkåren fortsätter ha hög integritet.

Pr-konsulter och journalister som intervjuas

Åsa Frykberg, Account Manager, Prat PR

Lars Sjögrell, VD och pr-konsult, Perspective Communication

Åsa Brage, Tidningschef, Östgötatidningen

Karin Larsson, pr-konsult, Valentin&Byhr

Lasse Råde, allmänreporter, GT

Birger Östberg, pr-konsult, Westander

Brit Staktston, pr-konsult, JMW

Ann Dahl, redaktionschef, Hus & Hem

Jonas Jonsson, nyhetschef, Dagens Industri

Nicklas Mattson, chefredaktör, Entreprenör

Josefin Jakobsson, reporter, Svenska Dagbladet

Maria Ringborg, nyhetschef, Dagens Nyheter

Birgitta Plyhm, pr-konsult, Plyhm Kommunikation

Jan-Olof Ekelund, pr-konsult, More PR

Karin Andréen Olsson, pr-konsult, Long Tall Sally

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev