Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Politiker mörkar lobbyistkontakter

Publicerad: 27 december 2010, 09:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:26

Folkpartisten Olle Schmidt är den svenska EU-parlamentariker som träffat flest lobbyister, enligt sajten Europaportalen.ses granskning. Fyra borgerliga ledmöter väljer att mörka sina kontakter.


Europaportalen.se har granskat svenska EU-parlamentarikers kontakter med lobbyister. Folkpartiets Olle Schmidt har uppgett att han under en månad träffat lobbyister vid 16 tillfällen. På listan finns företrädare från Volvo, Finansmarknadskommittén samt olika banker och finansiella institutioner.

Även vänsterpartisten Eva-Britt Svensson och centerpartisten Lena Ek har haft många lobbyistkontakter. De har även tunga poster i parlamentet.

Fyra av 18 ledamöter vill inte delta i granskningen. De är moderaterna Gunnar Hökmark och Anna Maria Corazza Bildt, kristdemokraten Alf Svensson samt folkpartisten Cecilia Wikström.

– Jag för ingen lista på alla som jag träffar och jag kommer heller inte att göra det. Men jag kan garantera mina väljare att jag gör mitt yttersta för att bilda mig en saklig grund för varje beslut jag utifrån mina personliga värderingar är med om att fatta. Och det är självfallet mitt helt personliga ansvar hur jag röstar, skriver Gunnar Hökmark i ett mejl till Europaportalen.

Ett resonemang som Olivier Hoedeman på Corporate Europe Observatory, en organisation som kartlägger lobbyister, inte ger mycket för.

– Det är sant att de har ansvar för hur de röstar, men det är inget argument mot transparens. Ledamöterna träffar inte enskilda individer utan professionella lobbyister som har intressen och därför fungerar inte integritetsargumentet. De har en offentlig roll och då måste de acceptera insyn i vem de träffar, säger han till Europaportalen.

Hela granskningen hittas här.

Martin Schori

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev